Назначиха съгледвач на язовирите в Търновско

Разкрит е специален щат за „Оператор на язовирни стени и съоръжения към тях” в Община Велико Търново. Назначеният за „съгледвач на язовири“ ще разполага с автомобил и оборудване, а в длъжностната му характеристика ще влизат огледите на място на всички водоеми, както и пълната им паспортизация и картографиране. Експертът ще подава и своевременна информация за водните нива, както и ще предупреждава за опасност.

В края на миналата година кметската управа в старата столица е вложила над 45 000 лв. за ремонти на язовири и техните съоръжения. 10 000 лв. от тях са дадени само за подновения изпускател на яз. „Мотела“ край старата столица. Преди началото на зимния сезон всички водоеми са инспектирани и опезопасени и нито един от тях не застрашава с преливане или авария. „Изчистили сме всички, ремонтирани са, оправена е прилежащата инфраструктура. В общината има 26 язовира, 4 от тях бяха особено опасни“, информираха от общинската администрация в болярския град.

Въпросните четири водоема са под непрекъснато наблюдение, тъй като се намират над селища и в близост до главни пътни артерии. Това са „Вятъра“, който се намира в близост до село Присово и на метри от главен път Свиленград-Русе , както и „Мотела“ край главния път София-Варна. Останалите два водоема под особен надзор са „Тъмни лък“, който е над град Дебелец, както и „Винев дол“, който е в землището на великотърновското село Леденик, но е разположен над съседното село Пушево.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони