Найджъл Фараж: САЩ не трябва да използват сила срещу Сирия без стратегия

Снимка: Архив

САЩ и съюзниците им, не трябва да използват сила срещу Дамаск, в отговор на предполагаемата употреба на химическо оръжие в град Дума, без да са си съставили подробна стратегия и дългосрочен план на действие. Това убеждение изрази в сряда на живо по американския телевизионен канал "Фокс нюз" заместникът на Европейския парламент (ЕП) и бивш лидер на британската крайнодясната Партия на независимостта Найджъл Фараж.

Той описа редица примери за необмислени военни действия от страна на САЩ и съюзниците им през последните 15 години. "Нахлухме в Ирак, опитайки се да се отървем арабския народ от лидера му, направихме го и какъв беше резултатът? Стотици хиляди убити и хаос. В Либия се случи същото. Ние нападнахме, успяхме да се отървем от лидера, който не ни допадаше, но и отворихме широко вратата за „Ислямска държава“, отбеляза политикът.

„Историята ни е пълна с лоши интервенции, защото смятаме, че сме длъжни да се въвлечем (в даден конфликт) от морална гледна точка, дори и да не притежаваме адекватна стратегия или дългосрочен план. Преди седмица президентът (на САЩ Доналд Тръмп) обяви, че американските войски ще бъдат изтеглени от Сирия. А сега сме на прага на вероятно най-мащабната военна операция, към която се присъединиха и Великобритания и Франция. Нима мислите, че в Сирия ще стане по-хубаво и безопасно, ако военните удари свалят в крайна сметка сирийския президент Башар Асад?“, запита още Фараж в ефира на телевизията.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Америка