Найджъл Шорт: Време бе шахът да се избави от стария боклук

Аркадий Дворкович е бивш вицепремиер на Русия. Освен политик и функционер той произхожда и от шахматно семейство. Баща му Владимир бе международен съдия по шах.

На ФИДЕ й трябват промени и нови лице – обяви британският гросмайстор Найджъл Шорт. - А с Георгиос Макропулос това няма как да стане. Време бе шахът да се избави от стария боклук и хората около гърка да отидат в музея.

Шорт бе кандидат за президентския пост, но се оттегли минути преди самото гласуване в полза на Аркадий Дворкович на Генералната асамблея в Батуми (Грузия). Руснакът получи вота на 103 делегати от общо 185, а опонентът му и досегашен вицепрезидент Георгиос Макропулос събра 78 гласа. Гъркът напусна залата подпирайки се на рамото на един от помощниците си и отказа изявления. Дворкович пък стана седмият президент на ФИДЕ, като наследи на поста Кирсан Илюмжинов, бивш президент на руската република Калмикия, който управляваше от 1995 г. През юли Комисията по етика отстрани Илюмжинов, тъй като той бе в списъка на властите на САЩ с хората, помагащи на правителството на Сирия. А банките в Щатите започнаха да запорират сметките на ФИДЕ. Тогава временно функциите пое Макропулос, но лични интереси не спряха напрежението във ФИДЕ.

С встъпването си в длъжност Дворкович обяви, че започва кардинални промени, а първата вече е факт. Въведе лимит от два мандата за президент, досега нямаше ограничения.

Екипът на руснака включва 4-има вицепрезиденти, сред тях и Шорт. За генсек бе избран Еньонам Фумей (Того), а ковчежник ще е жена – Чжу Чен (Катар).

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Спорт