Нашите и Хиршер отпадат в слалома

Алберт Попов и Камен Златков не успяха да завършат първия манш на слалома от зимните олимпийски игри в Пьонгчанг. Двамата платиха скъпо за опита си да карат с максимален риск и пропуснаха врати по време на карането. Същата съдба имаха и топфаворитът за титлата Марсел Хиршер (Австрия). Трасето се оказа непосилна задача за 54 състезатели, а едва 52 успяха да го преодолеят.

Най-бърз сутринта бе Хенрик Кристоферсен (Норвегия), но във втория манш и той отпадна, което остави състезанието отворено за всякакви изненади. Така Андре Мийрер се добра до златото с две стабилни карания и стана вторият олимпийски шампион за Швеция в слалома след легендарния Ингемар Стенмарк (Лейк Плесид 1980). Той прибави златния медал към този на сънародничката си Фрида Хансдотер при дамите от миналата седмица.

„Тренирал съм цял живот и това е моментът, който осмисли усилията ми – заяви шведът. - Преди осем години взех бронз във Ванкувър, но не спрях да мечтая за златото.“

Още по-изненадващ бе сребърният медалист – Рамон Ценхойзерн (Швейцария), който имаше само едно качване на подиум за Световната купа досега – победа в паралелното състезание в Стокхолм през януари. Бронзът остана за Михаел Мат (Австрия), който вече може да се похвали с олимпийски медал на братята си Марио (шампион в слалома от Ванкувър 2010) и Андреас (сребърен медалист в ски кроса от Сочи 2014).

Мишел Гизин също увеличи семейния актив с титла в комбинацията при жените. Четири години след триумфа на сестра си Доминик в спускането от Сочи 24-годишната швейцарка показа удивителни умения както в спускането така и в слалома, за да победи фаворитката Микаела Шифрин (САЩ). Трета остана друга швейцарка – Уенди Холденер. Любопитно бе, че американката направи доста силно спускане, но загуби време именно в коронния си слалом.

„Не знам защо си мислех, че слалом се кара трудно – израдва се новата шампионка. - Бях уплашена, защото имах доста проблеми в тази дисциплина през сезона, но вярвах, че един ден ще успя да направя перфектното състезание. Този ден се оказа днес.“

Линдзи Вон очаквано даде най-добро време в спускането, но опитът й да мине между коловете завърши бързо и неуспешно. Вон най-сетне обяви, че следващата цел в кариерата й е рекордът по победи за Световната купа. В момента тя има 81, а още 5 й трябват за да се изравни с Ингемар Стенмарк.

„Тъжна съм, защото приключих с олимпийските игри – призна американката. - Те са най-голямото спортно състезание, но тялото ми няма да издържи още четири години. Въпреки това няма да се пенсионирам, докато не бия рекорда на Стенмарк. Надявам се да успея следващия сезон, защото ще е трудно да остана на пистата още две години. Когато стигнеш определен момент и контузиите се натрупат, става все по-трудно да си на нивото на най-добрите. Но този рекорд ще е мой, колкото и болка да ми струва.“

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Спорт