Наш медик ще специализира в московския център по лапараскопска хирургия

Наш медик ще трупа опит по време на специализация в Московския център по лапараскопска и колоректална хирургия. Д-р Свилен Маслянков, който е родом от Велико Търново, но практикува в Александровска болница в столицата, е спечелил стипендия за едномесечната практика в престижния медицински център в Русия. Последно той е бил на специализации в Израел и в Германия, където е усвоявал световните практики.

Д-р Свилен Маслянков бори ракови заболявания, като внедрява последни научни разработки. Наскоро е извършил сложна и необичайна операция. За първи път е направил безкръвна интервенция едновременно на дебело черво и премахване на левия дял на черния дроб на 71-годишен пациент.

Медикът постига забележителни резултати с онкоболни, при които използва комплексни процедури и молекулярно типизиране на конкретния вид тумор. Освен, че внедрява нови методи благодарение на участия в международни симпозиуми, д-р Маслянков борави и с нов апарат, който е най-новият пробив в лъчелечението.

„Това е иновативна електронна платформа за интраоперативна терапия. В тези условия на лечение, се запазва гърдата на пациентката. При процедурите обаче се използва скъп консуматив, който всеки болен трябва да си набави. Това е балонен апликатор и струва 1400 лв. Той обаче е крайно необходим, защото се поставя в раната, където е отстранено образуванието. От апликатора излиза тръбичка, през която пък се подава радиацията при лъчетерапията. Дозата се дава прицелно, точно там, където е бил туморът. Преди това обаче кожата и всички органите в близост до мястото се изолират със специфичен предпазител, който се поставя под гръдната стена. Така не се стига до увреждане на кожата, сърцето, хранопровода, белите дробове”, обяснява д-р Маслянков.

В сложната процедура участва цял екип от специалисти. Сред тях са хирург, анестезиолог и задължително физик.

„Много е необходимо при лечението на раково болни хора да се включват и психолози. В момента аз влизам в ролята и на психотерапевт, за да вдъхна кураж и да мотивирам пациентите си да се мобилизират духом и сами да си помогнат за изцелението”, споделя д-р Свилен Маслянков.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони