На Великден душата се отпуска, защото идва хубавото време и са свършили дългите пости. Трапезата е отрупана с печено месо, салати, яйца, козунаци - все питателна и тежка храна. Без съмнение фаворит е агнешкото месо, но то може да бъде заменено с ярешко, заешко, пилешко - според вкуса и възможностите. Препоръката към всички, най-вече към тези, които са постили, е да не се нахвърлят като невидели на храната. Преяждането, особено с мазничкото агнешко, може да им донесе проблеми със стомаха и жлъчката и да им вгорчи неколкодневните празници.
Агнешка курбан чорба
Необходими продукти:
1 агнешки гръб (кости)
500 г агнешки комплект
1 глава лук
100 г целина
1 морков
1 скилидка чесън
1 суха люта чушка
1/2 ч.ч. ориз
1 с.л. доматено пюре
2 с.л. краве масло
2 с.л. олио
1 връзка джоджен
1/2 връзка магданоз
1 с.л. брашно
1 яйце
сол
черен пипер на вкус
Начин на приготвяне:
Агнешкото и дреболиите се сваряват, обезкостяват и бульонът се прецежда. Дреболиите се нарязват на кубчета, а месото се накъсва. Лукът, морковът и целината се нарязват на кубчета, а чесънът на ситно. Запържват се заедно с лютата чушка в сгорещеното масло и олио. Прибавят се брашното и доматеното пюре. Запържват се за кратко. Постепенно се долива бульонът и се оставя да къкри. Прибавят се месото, дреболиите и оризът. Оставят се на слаб огън, докато оризът се свари. Яйцето се разбива добре и се прибавя към супата на тънка струйка, през цедка. Трябва да се образуват парцали, това е т.нар. пресечена застройка. Супата се сваля от котлона и се овкусява със сол и черен пипер. Поръсва се със скълцаните пресен магданоз и джоджен и се поднася.
Агнешко печено със зелен лук
Необходими продукти:
1,5-2 кг агнешко месо
2 връзки зелен лук
5-6 големи стръка пресен девесил с дръжките
50 мл олио
черен пипер
червен пипер
сол
Начин на приготвяне:
Нарежете агнешкото месо на парчета. Сложете ги в средно голяма тава. Сипете вода, която трябва да заеме един пръст от обема на тавата. Полейте с олиото. Печете в загрята на 200 градуса фурна като обръщате от време на време парчетата месо. Нарежете само дръжките на девесила на ситно и ги добавете към агнешкото. Подправете със сол и черен пипер. Нарежете зеления лук на кръгчета и листата девесил на дребно. Когато водата се е изпарила от тавата и месото е започнало да се запича добре, ги добавете. Разбъркайте. Поръсете с червен пипер и печете още около 10 минути.
Агнешко печено с дроб сарма
Необходими продукти:
1 агнешка плешка, нарязана на порции
250-300 г агнешки дреболии, предварително сварени и нарязани на дребно
350 г ориз
150-200 г булгур
2 връзка пресен лук
1 връзка джоджен
1 с.л. червен пипер
щипка черен пипер
сол на вкус
70 г олио
За овалване на агнешките порции
3 с.л. олио
1 с.л. червен пипер
1 с.л. сух джоджен
1 с.л. чубрица
1/2 ч.л. черен пипер
Начин на приготвяне:
Порциите агнешко се сваряват. Изваждат се и се овалват хубаво в сместа, приготвена за тази цел, а бульонът се прецежда. Фурната се включва да се загрява на 250 градуса. В тава се слага олиото и в него се запържва за кратко нарязаният лук. Прибавят се дреболиите и се запържват и те. Следва измитият хубаво със студена вода ориз, пържи се, докато стане стъклен. Накрая се прибавя измитият булгур. Пържи се 1-2 мин. и цялата смес се залива с 6 купи от агнешкия бульон. Посолява се на вкус. Слагат се и подправките - черен пипер и нарязан джоджен, разбърква се. Отгоре се нареждат добре оваляните в подправките порции агнешко. Тавата се покрива с фолио и се слага във фурната да се пече. След около час фолиото се маха и тавата се връща обратно, за да се запече приятно агнешкото и да хване хрупкава коричка. Направените по този начин порции с дроб сарма се доближават максимално до вкуса агнешкото, печено в пещ. Задължително се сервират с пресен чесън.
Агнешка плешка с печурки
Необходими продукти:
1 предно агнешко бутче (плешка)
200 г було
500 г печурки
1 връзка пресен лук
1 връзка пресен джоджен
1 ч.ч. ориз
червен пипер
олио
сол
Начин на приготвяне:
Агнешкото бутче с плешката измийте и осолете, натрийте хубаво с червен пипер и олио. Нарежете пресния лук и джоджена и ги сипете в дълбока тава, разбъркайте с олио и малко сол. Сложете бутчето върху лука и покрийте хубаво с булото. Сипете малко вода, около 2 чаши. Покрийте тавата с алуминиево фолио, печете около час и половина и отстранете фолиото. Сложете измития ориз и нарязаните на ивици печурки. Върнете в печката да се запече и свари оризът с печурките.
Агнешко стомна кебап
Необходими продукти:
1 кг агнешко месо
1 връзка зелен лук
1 връзка магданоз
1 ч.л. черен пипер (смлян)
масло - 125 г
1 с.л. доматено пюре
2 моркова
сол
Начин на приготвяне:
Месото се измива, нарязва на парченца и се задушава в маслото. Добавят се нарязаните на дребно моркови и лук. Брашното се размива в доматеното пюре и малко вода и се добавя, след като зеленчуците се задушат. Ястието се поръсва с подправките и се разпределя в намазани с мазнина парчета хартия за печене, колкото порции са необходими. Завръзват се с конец и се нареждат в тава. Заливат се с чаша гореща вода и се запичат в умерена фурна. Поднасят се с гарнитура по желание.
Агнешки котлети с лимон и мащерка
Необходими съставки:
12 агнешки котлета
1/2 ч.ч. зехтин
1/2 ч.ч. лимонов сок
1 с.л. прясна мащерка
черен пипер
сол
Начин на приготвяне:
Смесете зехтина с лимоновия сок и мащерката. Овкусете със сол и черен пипер. Намажете котлетите с тази марината и ги оставете в хладилник да престоят поне 1 час. Загрейте скарата и запечете котлетите. Поднесете веднага с гарнитура по избор.
Коментари
Регистрирай се, за да коментираш