На великденската трапеза има всичко

На Великден душата се отпуска, защото идва хубавото време и са свършили дългите пости. Трапезата е отрупана с печено месо, салати, яйца, козунаци - все питателна и тежка храна. Без съмнение фаворит е агнешкото месо, но то може да бъде заменено с ярешко, заешко, пилешко - според вкуса и възможностите. Препоръката към всички, най-вече към тези, които са постили, е да не се нахвърлят като невидели на храната. Преяждането, особено с мазничкото агнешко, може да им донесе проблеми със стомаха и жлъчката и да им вгорчи неколкодневните празници.

Агнешка курбан чорба

46-1Необходими продукти:

1 агнешки гръб (кости)

500 г агнешки комплект

1 глава лук

100 г целина

1 морков

1 скилидка чесън

1 суха люта чушка

1/2 ч.ч. ориз

1 с.л. доматено пюре

2 с.л. краве масло

2 с.л. олио

1 връзка джоджен

1/2 връзка магданоз

1 с.л. брашно

1 яйце

сол

черен пипер на вкус

Начин на приготвяне:

Агнешкото и дреболиите се сваряват, обезкостяват и бульонът се прецежда. Дреболиите се нарязват на кубчета, а месото се накъсва. Лукът, морковът и целината се нарязват на кубчета, а чесънът на ситно. Запържват се заедно с лютата чушка в сгорещеното масло и олио. Прибавят се брашното и доматеното пюре. Запържват се за кратко. Постепенно се долива бульонът и се оставя да къкри. Прибавят се месото, дреболиите и оризът. Оставят се на слаб огън, докато оризът се свари. Яйцето се разбива добре и се прибавя към супата на тънка струйка, през цедка. Трябва да се образуват парцали, това е т.нар. пресечена застройка. Супата се сваля от котлона и се овкусява със сол и черен пипер. Поръсва се със скълцаните пресен магданоз и джоджен и се поднася.

Агнешко печено със зелен лук

46-2Необходими продукти:

1,5-2 кг агнешко месо

2 връзки зелен лук

5-6 големи стръка пресен девесил с дръжките

50 мл олио

черен пипер

червен пипер

сол

Начин на приготвяне:

Нарежете агнешкото месо на парчета. Сложете ги в средно голяма тава. Сипете вода, която трябва да заеме един пръст от обема на тавата. Полейте с олиото. Печете в загрята на 200 градуса фурна като обръщате от време на време парчетата месо. Нарежете само дръжките на девесила на ситно и ги добавете към агнешкото. Подправете със сол и черен пипер. Нарежете зеления лук на кръгчета и листата девесил на дребно. Когато водата се е изпарила от тавата и месото е започнало да се запича добре, ги добавете. Разбъркайте. Поръсете с червен пипер и печете още около 10 минути.

Агнешко печено с дроб сарма

46-3Необходими продукти:

1 агнешка плешка, нарязана на порции

250-300 г агнешки дреболии, предварително сварени и нарязани на дребно

350 г ориз

150-200 г булгур

2 връзка пресен лук

1 връзка джоджен

1 с.л. червен пипер

щипка черен пипер

сол на вкус

70 г олио

За овалване на агнешките порции

3 с.л. олио

1 с.л. червен пипер

1 с.л. сух джоджен

1 с.л. чубрица

1/2 ч.л. черен пипер

Начин на приготвяне:

Порциите агнешко се сваряват. Изваждат се и се овалват хубаво в сместа, приготвена за тази цел, а бульонът се прецежда. Фурната се включва да се загрява на 250 градуса. В тава се слага олиото и в него се запържва за кратко нарязаният лук. Прибавят се дреболиите и се запържват и те. Следва измитият хубаво със студена вода ориз, пържи се, докато стане стъклен. Накрая се прибавя измитият булгур. Пържи се 1-2 мин. и цялата смес се залива с 6 купи от агнешкия бульон. Посолява се на вкус. Слагат се и подправките - черен пипер и нарязан джоджен, разбърква се. Отгоре се нареждат добре оваляните в подправките порции агнешко. Тавата се покрива с фолио и се слага във фурната да се пече. След около час фолиото се маха и тавата се връща обратно, за да се запече приятно агнешкото и да хване хрупкава коричка. Направените по този начин порции с дроб сарма се доближават максимално до вкуса агнешкото, печено в пещ. Задължително се сервират с пресен чесън.

Агнешка плешка с печурки

46-4Необходими продукти:

1 предно агнешко бутче (плешка)

200 г було

500 г печурки

1 връзка пресен лук

1 връзка пресен джоджен

1 ч.ч. ориз

червен пипер

олио

сол

Начин на приготвяне:

Агнешкото бутче с плешката измийте и осолете, натрийте хубаво с червен пипер и олио. Нарежете пресния лук и джоджена и ги сипете в дълбока тава, разбъркайте с олио и малко сол. Сложете бутчето върху лука и покрийте хубаво с булото. Сипете малко вода, около 2 чаши. Покрийте тавата с алуминиево фолио, печете около час и половина и отстранете фолиото. Сложете измития ориз и нарязаните на ивици печурки. Върнете в печката да се запече и свари оризът с печурките.

Агнешко стомна кебап

46-5Необходими продукти:

1 кг агнешко месо

1 връзка зелен лук

1 връзка магданоз

1 ч.л. черен пипер (смлян)

масло - 125 г

1 с.л. доматено пюре

2 моркова

сол

Начин на приготвяне:

Месото се измива, нарязва на парченца и се задушава в маслото. Добавят се нарязаните на дребно моркови и лук. Брашното се размива в доматеното пюре и малко вода и се добавя, след като зеленчуците се задушат. Ястието се поръсва с подправките и се разпределя в намазани с мазнина парчета хартия за печене, колкото порции са необходими. Завръзват се с конец и се нареждат в тава. Заливат се с чаша гореща вода и се запичат в умерена фурна. Поднасят се с гарнитура по желание.

Агнешки котлети с лимон и мащерка

46-6Необходими съставки:

12 агнешки котлета

1/2 ч.ч. зехтин

1/2 ч.ч. лимонов сок

1 с.л. прясна мащерка

черен пипер

сол

Начин на приготвяне:

Смесете зехтина с лимоновия сок и мащерката. Овкусете със сол и черен пипер. Намажете котлетите с тази марината и ги оставете в хладилник да престоят поне 1 час. Загрейте скарата и запечете котлетите. Поднесете веднага с гарнитура по избор.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Гурме