Когато цената не е водеща - 8 ползи от черешите

Снимка: Pixabay

Черешите са любимият плод на мнозина и има защо. Този малък, но мощен плод е пълен с витамини, минерали и антиоксиданти. Затова не е чудно, че се смятат за суперхрана.
Healthline ни представя осем впечатляващи ползи за здравето от консумацията на черешите.

1. Борят се с възпаления и болести
Червените череши получават наситения си цвят от антоцианините и са богати на полифеноли като флавоноиди. Тези фитонутриенти или растителни химикали имат антиоксидантни свойства.
Антиоксидантите предпазват от възпаление и се борят със свободните радикали, които могат да причинят увреждане на клетките и да допринесат за развитието на хронични заболявания като рак, диабет и сърдечни заболявания. А черешите съдържат мощни антиоксиданти като витамин А, бета-каротин, витамини С и Е. Яденето на поне 45 череши всеки ден може да помогне за намаляване на възпалението, причинено от свободните радикали.

Но ако сте чувствителни към салицилати, естествен растителен химикал, открит в черешите и също използван в аспирина, консумацията на толкова много череши може да доведе до стомашни проблеми и диария - казва диетологът Карли Седлачек от клиниката в Кливланд.

2. Допринасят за по-спокоен сън
Същото проучване показва, че сладките череши ви помагат да спите по-добре благодарение на високите нива на мелатонин, хормон, който помага за регулирането на вашия цикъл сън-събуждане. Тези химикали помагат на тялото ви да произвежда мелатонин, аминокиселина, която повишава серотонина, хормона на щастието и удоволствието.

3. Успокоява възпалените мускули
Изследвания на бегачи на дълги разстояния показват, че черешите и черешовият сок могат да намалят възпалението и да успокоят възпалените мускули след тренировка. Друго проучване установи, че консумацията на прахообразна добавка, направена от череши, подобрява упражненията и издръжливостта при бегачите. В проучването състезателите са приемали добавката десет дни преди полумаратон и са имали 13 процента по-бързо време в състезанието от тези, приемащи плацебо.

4. Предотвратяват и облекчават болката при артрит
Всеки четвърти човек с подагра консумира череши, докато сокът или екстрактът от този плод намалява риска от болезнени пристъпи на подагра. Според проучване от 2017 г., натрупването на пикочна киселина причинява възпалителен артрит, който може да накара пръстите на краката и другите ви стави да се чувстват сякаш „горят“.

- Консумирането на черешов плод или сок може да намали нивата на пикочната киселина и да облекчи артритната болка и подуването. Повече от 600 души с подагра, тези, които са яли пресни череши в продължение на два дни, са имали около 33% по-малко пристъпи от подагра от тези, които не са ги яли.

5. Предпазват сърцето
Чаша пресни череши съдържа 260 милиграма калий, много малко натрий и големи количества растителни стероли (фитостероли).

- Храна с високо съдържание на калий и ниско съдържание на натрий, консумирана в умерени количества, може да помогне за понижаване на кръвното налягане и да намали риска от сърдечни заболявания. В допълнение, консумацията на растителни стероли е ефективен и естествен начин за понижаване на холестерола, което е още една стъпка към здравето на сърцето.

6. Подобряват нивата на кръвната захар
Черешите са плодове с нисък гликемичен индекс. Те съдържат фибри в своята "ципа", поради което повишават кръвната захар по-бавно. Ето защо този плод е идеално лакомство за хора с диабет.
7. Намаляват риска от рак
- Знаем, че балансираната диета с много пресни плодове и зеленчуци може да помогне за намаляване на риска от различни видове рак. Високите количества антоцианин и мелатонин в черешите предпазват от увреждане на клетките, причиняващо рака. Освен това е доказано, че черешите имат биоактивни съединения, химикали, които могат да помогнат за предотвратяване на заболяването.

8. Лесно се добавят към диетата
Черешите са универсални и невероятно вкусни. Както сладките, така и киселите варианти вървят добре с много храни. В допълнение, свързани продукти като сушени череши, череши на прах и черешов сок правят интересни добавки към много рецепти.

Насладете се на пресни череши за закуска или си направете десерт. 

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Гурме