Синьото сирене "Рокфор", което се превърна в емблема за френската кулинария, празнува 100-годишнината на своето наименование за произход – рожден ден, на който прочутото сирене от овче мляко разчита, за да съживи структурно спадащите продажби, информира Франс прес.
"Рокфор" е първият в света хранителен продукт, чиято годишнина ще бъде отбелязана с конференция в Националното събрание, на която ще се съберат шеф-готвачи, историци и депутати начело с кулинарния журналист Франсоа-Режи Годри, патрон и водещ на събитието.
Наименованието може да е на 100 години, но сиренето "Рокфор" е много по-старо, както казва пред АФП историчката Силви Вабр, която отговаря за научното съдържание на конференцията.
"Рокфор" може да се проследи до XI-и век", казва тя, което го прави, заедно с "Бри" (Brie), "Грюер" (Gruyere) и сирената от Оверн (Централна Франция), един от "патриарсите" на френското производство на сирене", добави тя.
"Това е сирене с висока репутация, която върви ръка за ръка с френската гастрономия", казва Силви Вабр. "Това високо реноме е първата му особеност: знаете името му, дори и никога да не сте го опитвали и дори да не знаете как да го разпознаете".
"Рокфор" е преди всичко община Рокфор сюр Сулзон, (в югозападната част на Франция), където се намират всички изби за зреене на седемте фирми, произвеждащи това сирене, отбелязва БТА.
"Именно защото се произвежда в този регион, от млякото на френската порода овце Лакон, яли тревата на географския район Рокфор и защото щамовете на плесента произхождат от нашите изби, този продукт е успял да развие своята идентичност, която трябва да бъде защитена", обяснява Себастиен Виниет, генерален секретар на браншовата конфедерация на производителите на сирене "Рокфор", в сърцето на семейната изба "Старият овчар", най-малкият производител в отрасъла.