Гответе ги бързо, за да запазят качествата си
След великденските кулинарни прегрешения и преди наближаващия Гергьовден дайте малко почивка на стомаха си като избягвате тежките и тлъсти меса, агнешки дреболии, варени яйца в големи количества. Отидете на някой пазар и купете свежи пролетни зеленчуци. От тях особено полезни са зеленолистните - спанак, киселец, лапад, коприва, пресен лук, левурда (див чесън). В комбинация с магданоз, копър, джоджен и други свежи подправки манджите стават истински витаминозни бомби, които освен всички здравни ползи, ще ви помогнат да преодолеете пролетната умора, а защо не и да свалите някой килограм.
Лапад можете да си наберете и сами сред природата, стига да го разпознавате. Той е богат на хлорофил и желязо, затова от древността се използва срещу анемия. Спанакът може и да не е чак толкова богат на желязо, колкото се мислеше доскоро, но затова пък листата му са богати на белтъци, железни и калциеви соли и витамини A, B1, B2, C и PP. Копривата традиционно се използва срещу възпаления, болки в ставите, дихателни проблеми. Освен това има диуретичен ефект и подпомага изхвърлянето на токсините и отслабването.
Изследвания показват, че при рязане или накъсване някои зеленчуци (маруля, целина) увеличават полезните си свойства, защото произвеждат повече полифеноли - вещества, необходими за защита на растителната тъкан от по-нататъшно увреждане. Все пак имайте предвид, че ако стоят дълго нарязани, дори да са в хладилник, зеленчуците губят тези свои качества, а и външния си вид. Същото важи и за дългото им готвене.
Затова зеленолистните зеленчуци и свежите подправки винаги се прибавят в края на готвенето, след като месото и другите съставки като ориз и картофи вече са готови.
Торта от козунак
Необходими продукти:
1 стар козунак
1 ч. ч. + 100 г. захар
20 г. масло
50 мл алкохол (уиски, ром)
1 ч. ч. вода
3 яйца
70 г. брашно
1 л прясно мляко
100 г. млечен шоколад
50 г. какао
портокалови корички,
стафиди,
парченца шоколад за декорация
Начин на приготвяне:
За сиропа карамелизираме 1 ч. ч. захар, след което добавяме маслото, водата и алкохола. За крема разбиваме яйцата, брашното и 200 мл мляко. В тенджера сипваме останалите 800 мл мляко, 100 г. захар, шоколада и какаото. Когато се разтопят при непрекъснато бъркане, добавяме постепенно яйчената смес. Бъркаме до получаването на гъст крем. На дъното на форма за торта слагаме филии стар козунак, сиропираме ги и ги мажем с крема. Редуваме козунак, сироп, крем. Охлаждаме тортата за 1 нощ в хладилник. Махаме ринга и декорираме по желание.
Салата от спанак и синьо сирене
Необходими продукти:
500 г. спанак
1 вр. пресен лук
1 лимон (сокът)
200 г. синьо сирене
1/2 вр. магданоз
зехтин
орехи, чери домати, маслини, варено яйце - за декорация
Начин на приготвяне:
Попарете спанака, като го сложите в гевгир и залеете с 1 ч. ч. вряща вода, без да се вари. Веднага след това го потопете в студена вода. По-големите листа нарежете на две. Ако използвате бейби-спанак, няма нужда да го попарвате. Нарежете лука и магданоза на дребно, натрошете сиренето. Подредете: ред спанак, поръска с лук и магданоз, отгоре сирене, лимонов сок и зехтин. Повтаряйте, докато продуктите свършат. Последният пласт е от лук, магданоз и сирене. По желание украсете с чери домати, нарязани орехи, маслини, варено яйце.
Пиле магданозлия
Необходими продукти:
1 пиле (може заек)
100 г. масло
1 глава лук
1/2 глава целина
2 с. л. брашно
2 ч. ч. кисело мляко
1 жълтък
2 вр. магданоз
1 лимон
сол, черен пипер
Начин на приготвяне:
Пилето се нарязва на порции, лукът на полумесеци, целината на кубчета. Месото се изпържва до розово в маслото и се изважда настрана. В същата мазнина се задушават до омекване лукът и целината. Поръсват се с брашното, объркват се добре, заливат се с 1 ч. ч. топла вода и се кипват. Прибавя се месото, посолява се и ястието се оставя да къкри. Когато месото е готово, се прибавя ситно нарязаният магданоз, а няколко минути по-късно - черният пипер, сокът от лимона, щипка настъргана лимонена кора и накрая жълтъкът, разбит с киселото мляко. Ястието се разбърква, изчаква се да “клокне” и се сваля от котлона.
Мусака със спанак и сирене
Необходими продукти:
1 кг спанак
2 глави лук
3 с. л. олио
150 г. сирене
1/2 консерва домати
100 г. ориз
1 водна чаша прясно мляко
3 яйца
50 г. кашкавал
2 с. л. брашно
сол, черен, червен пипер, магданоз
1 ч. ч. гореща вода
Начин на приготвяне:
Спанакът се измива и нарязва. Задушава се с малко олио. След като се свали от котлона, към него се прибавя настърганото сирене и се поръсва с черен пипер. В останалото олио се задушава нарязаният лук. Прибавят се оризът, червен пипер и сол на вкус. Сипва се 1 ч. ч. гореща вода и се оставя на слаб огън, докато оризът се свари. В намазнена тавичка се слагат на дъното половината от нарязаните домати. Върху тях се разстила оризът, върху него - спанакът, най-накрая - другата половина от доматите. Ястието се запича на 180 градуса и когато е готово, се залива със смес от брашното, яйцата и млякото. Поръсва се с настърган кашкавал и отново се запича до зачервяване.
Супа от киселец
Необходими продукти:
500 г. киселец
0,5 каф. ч. ориз
1 ч. л. брашно
0,5 ч. ч. прясно мляко
1 л вода
1 жълтък
2 с. л. масло
1 варено яйце (по желание)
50 г. сирене (по желание)
1 с. л. магданоз сол
Начин на приготвяне:
В тенджера се запържват брашното с маслото. Разрежда се с прясното мляко и 1 л студена вода. Когато супата заври, се прибавят оризът и нарязаният на едро киселец. Вари се около 20 минути на умерен котлон, посолява се на вкус и накрая се застройва с жълтъка. По желание може да се добави нарязано на ситно твърдо сварено яйце или натрошено сирене, а може и двете. Супата се поднася поръсена с наситнен магданоз.