Пече се на 160 градуса по 30 минути на всеки половин килограм
На Великден по традиция се яде агнешко месо. Когато купувате, гледайте мазнината да е бяла – това показва, че животинчето е младо. Не се хвърляйте на големи мръвки – колкото по-едри са бутчетата, плешките и костите, толкова по-възрастно, а не по-угоено е агнето.
Преди готвене оставете месото 2 часа на стайна температура. Добре е да се овкуси, като се намаже с мазнина или горчица, в които са размесени подправките – джоджен, черен и червен пипер, чесън на прах, риган, мащерка или други по желание, но без сол. Тя се слага непосредствено преди печенето, защото иначе ще изтекат соковете на месото. Друг начин на подправяне е като цялото парче се шпикова с върха на остър нож и в дупчицата се сложи чесън, зрънце черен пипер, пресен джоджен.
Подходящи за печене са бутчето и котлетите. Мнозина пекат и плешката, макар тя да е по-подходяща за задушаване, както и вратът и коремната част. Кайма се смила от бутчето, може и от врата.
Правилото за печене е: на 160-170 градуса, по 30 минути на всеки половин килограм. Месото се покрива с фолио, което към края се отвива, за да се получи коричка, или се слага в плик за печене, който се продупчва на няколко места с игла, за да не се спука. След като е готово, агнешкото трябва да си почине 15-20 минути покрито.
Пълнена плешка
Необходими продукти:
1 агнешка плешка
1 каф. ч. ориз
200 г гъби
1 глава лук
3-4 стръка пресен лук
3-4 стръка пресен джоджен
1 ч. л. сух джоджен
2 ч. л. червен пипер
сол, черен пипер
2 с. л. горчица
олио, масло
Начин на приготвяне:
Смесват се горчицата със сол, джоджен, червен и черен пипер. Подсушеното месо се обтрива от всички страни с подправките. С нож се отлепва кожата от ребрата, така че да се получи джоб. В малко олио се задушават лукът и нарязаните гъби, добавя се оризът и след като стане стъклен, се сипва 1,5 ч. ч. вода. Оставя се да къкри, за да набъбне. Слагат се пресният джоджен и червен пипер. Ако имате сварен агнешки бял дроб и други дреболии, добавяте и тях, нарязани. Плешката се пълни с дробенето и се зашива с конец. Слага се в плик или се покрива с фолио. Отгоре се поставят парченца масло. Пече се на 180-160 градуса около час и половина. Ако месото не е в плик, на дъното на тавичката се сипва вода, която се долива, и плешката се обръща веднъж.
Корона от котлетчета
Необходими продукти:
2 агнешки корони (ненарязани котлети)
1 с. л. зехтин
1 ч. л. сол
черен пипер
6 скилидки чесън – смлени
4 с. л. прясна мащерка на ситно
1,5 с. л. смлян кориандър
1,5 с. л. балсамов оцет
1 ч. л. горчица
нарязан пресен розмарин
Начин на приготвяне:
Разрежете котлетите надолу между ребрата, но не докрай – да могат да се завият в полукръг. Съединете двата котлета и ги завържете с конец, така че да заприличат на корона. Намажете месото със зехтина и след това втрийте в него смесените подправки, без оцета, горчицата и розмарина. Загрейте фурната на 190 градуса. Сложете да се пече за 30-35 минути или по 8-12 минути на всеки половин килограм. Извадете, завийте с фолио и оставете короната да си почива 20 минути. Добавете оцета, горчицата и розмарина към соковете от печенето в тавичката и разбъркайте. Сервирайте месото с топъл сос. Може да го гарнирате с дроб сарма.
Печено бутче с чесън и розмарин
Необходими продукти:
1 агнешко бутче около 2,5 кг
2 глави чесън
100 мл зехтин
3 глави лук
5 моркова
500 мл пилешки бульон
сол, клонки розмарин
Начин на приготвяне:
Направете дупчици в месото с остър нож и шпиковайте част от тях със скилидки чесън, другите – с иглички розмарин. Намажете с малко зехтин и посолете месото. Оставете го на стайна температура за 1 час да се овкуси. Загрейте фурната на 200 градуса. Сложете на дъното на тавата за печене, под месото, лука и морковите, нарязани на едро, останалия зехтин, необелените скилидки чесън и няколко клончета розмарин. Печете 15 минути, след това намалете на 180 градуса. Гответе още час и половина, може и повече. След като извадите бутчето от фурната, го оставете да почива 10-15 минути. През това време пригответе соса. Поставете тавата за печене заедно с отделените сокове от месото на котлона и запържете леко зеленчуците. Добавете пилешкия бульон, оставете да къкри няколко минути, като притиснете зеленчуците в бульона, за да извлечете целия им вкус. Прецедете соса и го оставете на топло, докато дойде време да сервирате.
Агнешко чомлек кебап
Необходими продукти:
1 кг агнешко месо
4-5 глави лук или 3 връзки пресен
3-4 картофа
2-3 люти чушки, печени
1 глава чесън
1 ч. ч. вода с 1 с. л. брашно в нея
2 с. л. олио
1 с. л. червен пипер
2 дафинови листа
1 ч. ч. вино
сол, чубрица, зърна черен пипер
Начин на приготвяне:
Месото се нарязва на дребни парченца и се задушава в мазнината. Запържва се с червения пипер, прибавя се лукът и се задушава още 10 минути. Всичко се сипва в пръстен гювеч или йенска тенджера заедно с картофите, подправките, водата с брашното и виното. Пече се под капак 2 часа в умерена фурна – отначало на 180, после на 160 градуса.
Хит на седмицата
Мариновани агнешки шишчета
Необходими продукти:
1 кг агнешко месо
500 г лук
60 мл оцет
1 шепа магданоз – листа и корени
3 домата
1 чушка
700 мл вода
1 щипка черен пипер
Начин на приготвяне:
Нарежете месото на хапки, лука на пръстени, чушката и доматите на парченца. Сложете всичко без доматите, вкл. оцета, във водата и мариновайте 7 часа. Нанижете на шишове, редувайки месо и зеленчуци. Печете на скара или грил тиган 15 минути от всички страни.