На какво се дължи падението на Монако?

Целта на всеки един футболен тим е да има постоянни успехи и да се бори за трофеи всеки сезон. Разбира се, напипването на подобна формула често изисква време, а понякога тя се проявява за кратък период. Освен успехите обаче, собствениците на футболните клубове търсят и печалба от своите инвестиции. В последните три години един от отборите, който показа успешната формула, е френският Монако. Тимът не само спечели Лига 1 през сезон 2016/2017 и то в компанията на богаташите от ПСЖ, но и достигна до полуфинал в Шампионска лига. Със своя талантлив наставник, в лицето на Леонардо Жардим, Монако се превърна в един показателен модел как се ръководи футболен клуб, за да постига той успехи и същевременно да реализира печалба. От началото на този сезон обаче проблемите в тима са доста повече и тук е точният момент да анализираме как се стигна до тях.

Въпреки че тимът беше напуснат от много важни играчи през изминалия сезон, той все пак успя да завърши на второ място на домашната сцена. Новата кампания обаче стартира много слабо за “монегаските” и в първите си 8 мача от лигата те взеха само 1 победа. В сайтовете на букмейкъри като Betfair вече могат да се срещнат предложения за изпадането на Монако, но според експертите подобно стечение на обстоятелствата е немислимо засега. Спортните експерти от сайта на Nostrabet посочват три основни аргумента за слабото начало на сезона от Монако - възрастта на играчите, напусналите състезатели и липсата на качествени заместници.

Възраст на играчите

Първото впечатление, което този аргумент оставя след себе си, е свързано с високата възраст на играчите. Това обаче не е така при Монако. Тимът разполага със средна възраст на отбора от 23,7 години, което е много добър показател за идеята на отбора да развива млади футболисти. Точно в последното твърдение обаче се крие и текущият проблем.

Много футболни анализатори смятат, че за повечето позиции в един отбор си има подходящи възрасти, на които футболистите биха се представили най-добре. И ако започнем от вратарския пост, то там Монако разполага с опитните Даниел Субашич и Диего Беналио. И двамата са на възраст, която е подходяща за опитен страж, но въпреки това те са далеч от най-силната си форма и това си личи в мачовете на тима. Субашич имаше дълго лято и мачове с Хърватия на Световното първенство, а може би това е причината да не е на висота в представянето си. В защита Джемерсон и Глик отдавна формират централната двойка в отбрана. Техният синхрон обаче се загуби, а единствената алтернатива в лицето на ветерана Андреа Раги не изглежда достатъчна. Точно тук Монако имаше за цел да се подсили, като дори букмейкърите като Winbet очакваха в тима да пристигне бившият играч на Тулуза Иса Диоп. Той обаче беше изкушен от по-добрата оферта на Уест Хям и премина в лондонския тим.

В центъра на защитата се вижда една от най-големите пробойни в състава на Монако и то защото в тима няма алтернатива. И ако в центъра на терена подобни възрастови проблеми няма, то в нападение могат да се намерят такива. Осланяйки се отново на професионалистите, нападателите в един отбор са в своя пик около 28 до 30 години. Въпреки това обаче те имат изключително силни моменти в своите ранни години. Килиан Мбапе е доказателството за тази теза, но младият французин вече не е част от Монако. Въпреки това, не всеки млад футболист може да има неговите качества и голов нюх. Що се отнася до центъра на атаката на Монако, там е опитният колумбиец Радамел Фалкао. Той е на 32, но вече не изглежда способен сам да решава мачовете на отбора, а и е позагубил от своята скорост. Стеван Йоветич така и не може да се докаже с екипа на Монако, а младият италианец Пиетро Пелегри все още не може да се нагърби с главната роля в атаката на тима. Монако просто не разполага с реална алтернатива на Фалкао, а през сезона има изключително много мачове.

Напусналите играчи

Идеята на Монако е да развива играчи и да печели от това. Когато си такъв тип отбор, трябва да бъдеш наясно, че в края на сезона ще има интерес към много от играчите ти и трябва отдавна да си подготвен с техните алтернативи. След успешния сезон през 2016/2017, от отбора си тръгнаха играчи като Мбапе, Менди, Бернардо Силва и Бакайоко. Въпреки това тимът завърши на второ място в Лига 1 през следващия сезон. В последния летен трансферен прозорец тима напуснаха още важни играчи.

Това лято Монако се раздели накуп с двамата си основни централни халфа - Фабиньо и Моутиньо. Бразилецът беше и капитан на отбора, а едновременната загуба на двама толкова класни изпълнители доведе до сегашните последствия за отбора. Освен тях двамата, от Монако си тръгна и Тома Лемар, който също беше част от главните играчи в тима. Ето защо Монако загуби толкова много в нападение и не е ефективен пред противниковата врата досега през сезона. Опитът, който тримата носеха на тима, беше незаменим.

Толкова много напуснали основни играчи само за две години - факт, който обяснява защо Монако е изпаднал в тежко състояние през този сезон. Настоящата кампания в Лига 1 ще бъде трудна за отбора, но все пак мачовете са достатъчно много, за да може тимът да намери своя нов ритъм и да започне да печели повече. Предстоящите срещи на тима може да проверите, възползвайки се от всеки един bet365 бонус код за спортни залози в едноименния сайт. Там ще намерите и интересни статистики преди двубоите.

Липса на заместници

Всеки сам може да осъзнае колко качество е напуснало тима на Монако през последните години. Все пак това е идеята на този клуб и начина му на ръководене. Леонардо Жардим имаше доста работа това лято и се постара да привлече качествени млади играчи, с които да окомплектова състава си. Най-големи надежди бяха дадени на руснака Александър Головин, който пристигна от ЦСКА Москва след силно представяне за “армейците” през сезона, както и на изминалия Мондиал 2018. Въпреки това контузия попречи на Головин да помогне на тима в първите му мачове. От него тепърва ще се очакват подвизи и доказване на качествата, заради които бяха платени около 30 милиона евро. Бенджамин Хенрихс е друго ново попълнение. Младият немски защитник пристигна от Байер Леверкузен и е сред обещаващите таланти в отбора на Монако. От него също ще се очаква доста до края на кампанията. В тима дойдоха още млади играчи, но до момента никой от тях не успя да блесне и да се превърне в следващия Килиан Мбапе, Тома Лемар или Фабиньо. Може би и на Леонардо Жардим ще му трябва повече време, за да може отборът му да заработи отново както в миналите сезони, но остава и въпросителната дали той разполага с точните изпълнители.

Леонардо Жардим - човекът с диригентската палка

Португалецът е един от най-обещаващите треньори в света на футбола. Той е само на 44 години, но зад гърба си вече има доста опит. След слабото начало на сезона за Монако мнозина започнаха да се питат дали неговото време при “монегаските” не е свършило. Допълнителни доводи бяха добавени и от сайтове като Efbet, които започнаха да оценяват шансовете за уволнението на Жардим. Да, той наистина започна сезона слабо. За титлата в Лига 1 може само да мечтае. Едва ли ще постигне и нещо в Шампионска лига, където Монако започна участието си от груповата фаза.

Въпреки тези факти обаче Жардим едва ли ще бъде уволнен. Португалецът е точният човек за собствениците на Монако, защото той е причината за печалбите, които те натрупаха от продажбата на футболисти през последните 2 години. Ще дойде момент, в който Жардим ще получи оферта от друг клуб или сам ще пожелае да напусне, но той все още има договор с Монако и със сигурност има амбицията да докаже, че и с настоящите играчи може да класира тима на първите места.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Спорт