Непалски хеликоптер търси Боян Петров

Машината може да лети до лагер 3, на 7500 м

Непалски хеликоптер може да се включи в търсенето на българския алпинист Боян Петров под хималайския връх Шиша Пангма. Това ще бъде възможно, ако Китай позволи излитането на машината.

От българското външно министерство правят всичко възможно да получат официално разрешение от китайската страна, уточниха от ведомството пред “Труд”. Посланиците ни в Поднебесната империя и в Индия работят заедно и се очаква Пекин да отвори пространството за полет.

Алпинистът ни е на експедиция по изкачването на 8-хилядника. Изчезнал е в Хималаите на територията на Тибетски автономен район на 29 април.

Ако дипломатите уредят, непалският хеликоптер ще стигне възможно най-високо в планината - до лагер 3, който се намира на 7500 метра. Това е обяснил Мохан Ламсал, експерт от частна компания, която организира и спасителни операции в района, на режисьорката Поли Генчева. Тя се намира в Хималаите, за да снима документален филм за Боян Петров, заедно с оператора Красимир Андонов.

Задействат спасителна мисия

Очаква се спасителна мисия от Китай също да пристигне на място - тя е част от процедура, която се задейства автоматично, след като изчезне алпинист.

По-рано във вторник шерпи предприеха спасителна акция в търсене на българина, но не откриха следи от него в лагер 1, който се намира на 6400 метра по пътя към върха. Днес се очаква те да продължат издирването.

По пътя на Боян към Шиша Пангма също вървят хора, които могат да дадат сигнал, ако има следа от българина, обясни жена му Радослава Ненова.

“Обичайно е, че Боян Петров си е оставил телефона в базовия лагер, защото е очаквал един ден след него по маршрута да тръгнат неговите колеги, които имат свой сателитен телефон”. Това заяви Деян Петков, един от организаторите на експедицията на Боян Петров.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България