Николина Ангелкова: Ще изпълня ангажиментите, които съм поела пред всички хора

- Г-жо Ангелкова, вие сте водач на листата на ГЕРБ в София-област. Какво ще направи ГЕРБ за развитието на района, ако спечели изборите?

- Основният фокус на националните приоритети на ГЕРБ е върху доброто образование, здравеопазването и повишаване на доходите, както и икономическото развитие на всеки един район и създаването на икономически зони в него. Такъв много добър пример в София-област са общините Сливница, Божурище, Костинброд. При тях икономическите зони са много добре развити, с едни от най-големите фирми в страната. Важно е обаче и останалите 19 общини от областта да създадат такива зони за икономически растеж. В програмата си изведохме образованието като един от основните приоритети. Липсата на подготвени кадри е тема, която присъства във всичките ми разговори. Фокусираме се върху проблемите в училищата и обвързаността на учебните програми с потребностите на бизнеса. При нов мандат, ако получим доверието на избирателите, предвиждаме двойно увеличение на учителските заплати. Така учителите ще могат да бъдат спокойни и да се отдадат на професията. За първи път си позволяваме да използваме в програмата си думата принуда - принуда за това всяко едно българско дете да ходи на училище. Без децата ни да са образовани, трудно можем да вървим напред и да имаме развитието на държава, която да бъде конкурентоспособна на всички други страни в ЕС и в която хората ще развиват своя потенциал, без да имат нужда да търсят развитие в други страни. Други важни акценти в програмата ни са: поетапно увеличаване на пенсиите за всички пенсионери, здрави пътища и чиста питейна вода за хората, намаляване на административната тежест за гражданите и бизнеса, продължаване на съдебната реформа, борбата с престъпността, борбата с корупцията и др. Нашите усилия са насочени към грижата за всеки човек, към всичко това, което вълнува хората. Лично за мен е важно да чуя мнението на всеки, както и критики и предложения. Програмата ни е отворена и се надгражда след всяка среща.

- Кои са основните проблемите във вашия избирателен район София-област и какви ангажименти поехте към хората при срещите си, за да ги решите?

- Основното при ГЕРБ е, че ние сме лице в лице с хората, ние чуваме техните проблеми и поемаме реално изпълними ангажименти. Водим кампанията си честно и открито. Нямаме празни обещания и искаме да предложим решения на местните проблеми на хората. Посетила съм всяко населено място в София- област. Основният проблем, който имат жителите на областта, е свързан с инфраструктурата. Необходимо е рехабилитиране на пътища и изграждане на водопроводи и канализация. Защото само когато имаме добра инфраструктура, можем да привличаме инвестиции и да създаваме работни места. Затова и обвиненията, че асфалт не се яде, всъщност са безпочвени. За решаването на някои проблеми са нужни законодателни промени, с които се ангажирам в следващия парламент. Като например: ще инициирам законодателна промяна, която да задължава местната власт да приема за разглеждане исканията на минимум 25% от местните жители. Решението ми е мотивирано от факта, че невинаги кметът на дадено населено място се съобразява с желанието на хората. Съвсем отговорно мога да кажа, че познавам проблемите на всяко населено място в областта и решаването им е моя кауза. Много разчитам на инициативността на хората и съм сигурна, че ако ни гласуват доверие, заедно ще работим за осигуряване на едно по-добро бъдеще.

- Какво предвижда програмата на ГЕРБ за увеличение на доходите?

- Важен приоритет, заложен в програмата на ГЕРБ, е да продължим да работим за това държавата да има силен икономически ръст. Оставихме я с 3,8% ръст и ако този темп се запази, ще можем да увеличим минималната работна заплата на 650 лева и съответно средната работна заплата на 1500 лева. Предвидили сме плавно увеличаване на всички пенсиите. Всички увеличения, които предвиждаме, са съобразени със спестените от нас средства в бюджета. Тези разчети са реални за разлика от щедрите обещания на нашите опоненти, които безогледно лъжат, за да спечелят избиратели.

- Конкретно за Софийска област в областта на туризма какво трябва да се направи?

- Политическа партия ГЕРБ е единствената, която е заложила конкретни мерки в своята управленска програма. В тази на БСП и една думичка не съм прочела за туризъм. 2016 г. бе рекордна за българския туризъм с над 8.2 млн. чуждестранни туристи и ръст от 16.2%, както и рекордни постъпления от 6.2 млрд. лв. и ръст от 15.4%. По отношение на областта съм се ангажирала максимално бързо да се популяризират всички туристически обекти, каквато е Древноримската резиденция на Константин Велики до Костинброд например. По стария римски път да я свържем с област Кюстендил. Имаме изключително много минерални извори, които не се използват, особено в Момин проход и Пчелин. Залагаме и на развитие на целогодишния достъп в планината. В София-област е Боровец, Белмекен, така че е важно да може да се създадат условия за изграждане на нови лифтове и ски влекове, подчертавам при спазване на законите за опазване на околната среда. Важно е да имаме целогодишен достъп до планината, за да могат хората да се радват на това, което природата ни е дала. Проведохме кръгла маса по туризъм в София-област, на която обсъдихме възможностите за максимална популяризация на обектите и оползотворяване на потенциала на природните дадености.

- Кое прави програмата на ГЕРБ най-успешна в развитието на туризма?

- Ние ще работим за превръщането на България в целогодишна туристическа дестинация. Ще създадем специална програма за туристическа инфраструктура, която ще позволи социализация на туристическите атракции, които не могат да ползват финансиране от друго място. Например, ако липсва път до даден манастир той, ще може да се изгради по тази програма, така че туристическата атракция да бъде достъпна. Ние сме фокусирали работата си върху националните курорти, които са лицето на българския туризъм. Важно е да се изясни техният статут, защото голяма част от приходите, които влизат в дадена община, на чиято територия има национални курорти, се формират именно от курортите. Ние ще създадем правила, така че част от тези приходи да се разходват за дейности в съответния курорт. Като например за рехабилитиране на улиците, дейности по почистване, озеленяване, осветление, сигурност и изобщо всичко свързано с благоустройството и инфраструктурата. Също така предвид проблемите с кадрите в туризма ние сме наблегнали на професионалното образование в сектора и предвиждаме създаването на специален център за квалификация и преквалификация към Министерството на туризма по примера на Испания, Франция и Португалия, всички изпълнителски професии, които са необходими като сервитьори, бармани, рецепционисти, камериерки, за които не е необходимо висше образование, да могат да се квалифицират. Изключително важно е, че ще стартираме законодателна промяна, така че договорите с големите международни туроператори да са по българското право и то да е приложимо. Важно е ние да регламентираме интересите на българските хотели и на българските туроператори.

- Госпожо Ангелкова, какъв е вашият личен приоритет, ако спечелите изборите?

- Моят личен приоритет, ако спечелим изборите, е изпълнение на ангажиментите, които съм поела пред всички тези хора. Да се видим отново и да им дам обратна връзка. Защото най-голямото разочарование, което имат гражданите към политиците, е, че след изборите те биват забравяни. Моят личен ангажимент е да се върна и да посетя отново всяко едно от населените места, за да може да докладвам на хората какво е направено. Защото те са нашият работодател и те трябва да имат абсолютно пряк отговор от този, когото са избрали. Така че аз за всяка среща си водя в моя бележник ангажиментите, които поемам за всяко едно населено място, за да мога да следя тяхното изпълнение и всъщност да дам обратната връзка на хората. Това е моят приоритет - да съм близо до хората. Те да знаят, че могат да разчитат на мен, а не да се виждаме само когато има избори.

Следете Trud News вече и в Telegram
Избори 2023. Платено съдържание. Купуването и продаването на гласове е престъпление.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Интервюта