Нобелова награда за литература може да няма и през 2019 година

Изпълнителният директор на Нобеловата фондация Ларс Хайкенстен не можа да потвърди, че лауреатите на Нобеловата награда за литература за 2018 и 2019 година ще бъдат обявени следващата година, предадоха световните агенции.

"Шведската академия съобщи, че се надява да връчи наградите през 2019 година. Но Нобеловата фондация държи да отбележи, че наградата ще бъде присъдена тогава, когато Шведската академия си възвърне доверието. Това означава, че 2019 година не е окончателният срок", заяви Хайкенстен.

Той припомни, че Шведската академия не е единствената институция, която може да определи името на новия лауреат. По неговите думи Нобеловата фондация е получила предложения от "алтернативни институции", които могат да се натоварят с тази задача.

Сред възможните кандидати могат да бъдат Кралската шведска академия на науките и Кралската академия на словото, историята и древността.

Шведската академия реши в началото на месеца да отложи присъждането на Нобеловата награда за литература за 2018-а с една година заради съкращаването на нейните членове и заради пониженото доверие към институцията вследствие на разразилите се скандали в нея.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Лайфстайл