Новата телевизионна война - радост за публиката

СЕМ определено трябва да бъде освободен от партийните назначения, ако искаме нормални обществени медии. Снимка: Труд

Прочетох информация, в която с цифри, измерващи рейтингите, се отбелязват не само неоспоримите успехи на Нова телевизия в последно време (по-точно след като Кирил Домусчиев стана собственик), но при сравненията непрекъснато се споменава „втората телевизия“. Коя е тази втора телевизия пък? Нима става дума за Би Ти Ви, за която сме свикнали безапелационно да бъде първа телевизия? Че Би Ти Ви изпитва затруднения, възникнали след напускането на Слави, няма никакво съмнение, колкото и да не го признават. Но чак пък втората?

Рейтингите, достоверни или не, не са това, което определя моето лично мнение за достойнствата на една или друга телевизия или предаване. Като се доверявам на моя опит и вкус, мога спокойно да изкажа личните си виждания. Да оставим рейтингите настрани и да оценим двете водещи телевизии на базата на професионализма.

Преди идването на Домусчиев Нова телевизия имаше видимо предимство в развлекателните програми, което се дължеше преди всичко на възходящото развитие на „Като две капки вода“. Макар сега „Капките...“ да са в почивка, в не малка степен те бяха заместени от „Маскираният певец“. Независимо от грапавия сценарий и изтичането на вътрешна информация, шоуто отново прикова вниманието на публиката благодарение преди всичко на двамата велики комици - Зуека и Рачков и на невероятните гримьори.

На този фон вървеше без изненади някакъв дериват на „Сървайвър“ под заглавие „Игри на волята“.

Какво ставаше по това време в конкуренцията? Водещите шоу-програми „България търси талант“ и „Фермата „ следваха рутинно познатите ни сценарии. Продуцентите на „Фермата“ отново залагаха на някакво изкуствено деление, този път с класов подтекст за сметка на патриотичния. Журито на „България търси талант“ влагаше много старание да играе някакви предопределени роли, но бяха фалшиви въпреки артистичния си опит. Много по-естествени и нормални бяха Ицо Хазарта и Славена, която буквално преживяваше ставащото на сцената.

Нова телевизия залагаше предимно на българските сериали, а Би Ти Ви на успешната турска продукция. Не съм компетентен да оценявам коя линия е по-печеливша. Когато се залага главно на рейтинга, частните телевизии не се вълнуват много от обществения интерес.

Идването на новия собственик в Нова телевизия се отрази преди всичко на телевизионната публицистика, която бе замръзнала в своето развитие. Единствените новини, които идваха от Нова телевизия в тази област, се отнасяха до „напуснали“ разследващи журналисти. Не сме свикнали новите собственици в една или друга телевизия да имат активно отношение към журналистиката, може би защото бяха чужденци. Кирил Домусчиев и тук ни изненада. Без въобще да обсъждам обществената му роля и връзките му с политическата власт, не може да не оценим бързите промени, които направи и преобърна тенденцията. Ще успее ли човекът, който приложи силния си бизнес нюх към футбола и въпреки одумванията издигна един провинциален отбор до европейската сцена?

В случая Домусчиев привлече подвизаващата се в Канал 3 Мая Костадинова, която поставям на високо място сред водещите политически журналисти и тя стана лице на „Неделята на Нова“, която конкурира неделния следобед на Би Ти Ви. При нея се изявява и провокативния Васил Иванов, който бързо нанесе няколко удара и стана едно от лицата, които публиката очаква с нетърпение. Засегнатите бързо минаха в контраатака, но Домусчиев не трепна и на няколко пъти публично отбеляза завръщането на разследващата журналистика в Нова телевизия. Това не се случвало в комерсиалните ни телевизии, може би защото собствениците деликатно не се месеха в политическите жанрове.

Би Ти Ви бързо реагираха със серия репортажи на Петър Нанев, които с разкритията си предизвикаха буря от коментари. Би Ти Ви досега винаги е била първа в телевизионната журналистика. В новините трудно можеш да противопоставиш двойката опитни и авторитетни водещи Ники Дойнов и Ани Салич на Юксел и Виктория. Разликата по-скоро е идвала от съдържанието. Трудно е Би Ти Ви да стане „втората телевизия“ в тази сфера. Този път не е гладък. За Домусчиев тепърва ще настъпят изпитания, когато бъдат засегнати интересите на негови бизнес партньори или пък на управляващите. Как ще действа тогава? Интересни времена идват.

Това е до тук. Но и Би Ти Ви има нов собственик, който още не е влязъл в изпълнение на функциите си. Какво ще направи той? Говори се, че бил своенравен. Все едно, нищо не знаем. Но конкурентна война ще има. За радост на публиката.

 

Дебат на фарисеите

Слушах по телевизията спор в парламента за свободата на медиите у нас. Слушах до момента, в който разговорът се изроди в партийна свада. Не ги взимайте на сериозно, ако не се поставят следните проблеми, в този ред:

- Да се реши веднъж завинаги въпросът за финансирането на обществените медии, за да бъде гарантирана тяхната независимост. Решение има.

- Да се преосмисли ролята на СЕМ. Да не се формира по партийни квоти. Да преобладават представители на обществеността.

- Да се премахне задължителният дял на външни продукции в БНТ. Те са основният канал за изтичане на парите и за корумпиране на персонала.

- Да не се налагат ограничения за рекламите по БНТ.

- Издигнатите за шефове на БНТ и БНР да бъдат утвърждавани от парламента и от президента.

- В обсъждането на един нов закон за електронните медии да бъдат привлечени експерти, издигнати от обществеността, а не посочени от властта.

Всякакъв разговор, който заобикаля тези въпроси, е предназначен за ограничаване на свободата на медиите, а не обратното.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Коментари