Нова детска градина откриха в Монтана след 32 години

Посланикът на Швейцария Денис Кнобел срещна „младата Уитни Хюстън” в ромския квартал

Нова детска градина отвори врати в Монтана и приюти над 100 деца основно от ромския квартал на града „Кошарник”. Забавачката е издигната по проект за ромското включване на Българо-швейцарската програма за сътрудничество и е първата, която се строи в областния град от 32 години.

Детската градина „Пролет” е на два етажа, на които има зали за работа с малчуганите, помещения за извънкласни и извънучилищни дейности, работа с родители, общностни срещи, празници и други събития. В строителството и оборудването на сградата са вложени близо 1,2 млн. лева. 970 000 лева от тях са осигурени от Българо-швейцарската програма за сътрудничество по Програма ЗОВ /Здраве и образование за всички/, а останалите са от община Монтана. Местната управа е инвестирала и 580 000 лева в инфраструктурата на района, където преди две години е имало сметище, заяви кметът на Монтана Златко Живков.

„Тази градина ще бъде не само дом и място за игри на децата, а и място, в което те ще получават знания, умения и навици, за да продължат обучението и пътя си в живота, защото образованието е приоритет на правителството, но трябва да бъде приоритет и на обществото ни”, заяви министърът на труда и социалната политика Бисер Петков.

На откриването на детската градина присъстваха и посланикът на Швейцария у нас Денис Кнобел, депутати и зам.министрите на труда и социалната политика Зорница Русинова и на образованието Деница Сачева. Участниците и гостите на тържеството бяха поздравени с песен на Уитни Фюстън от Стефка Андреева – възпитаничката на детската градина в ромския квартал, която вече учи в езикова гимназия. „Не очаквах, че ще срещна младата Уитни Хюстън в ромския квартал на Монтана. Щастлив съм, че поставяме основа за младото поколение в квартал „Кошарник”, което ще се социализира и интегрира. Тази градина е толкова хубава, че бих изпратил внуците си в нея!”, възкликна посланик Кнобел. По програма „ЗОВ” с над 8 млн. швейцарски франка у нас се строят образователни и здравни центрове в 15 общини.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България