Обвиниха частен съдебен изпълнител за присвояване

Окръжната прокуратура в Шумен повдигна обвинение на частния съдебен изпълнител Асен Тонев за длъжностно присвояване в особено големи размери, представляващо особено тежък случай. Това съобщават от апелативната прокуратура във Варна. Тонев е привлечен като обвиняем за извършването на деянието по чл.203, ал. 1 и 2, във връзка с чл. 201 от НК, като продължавано престъпление. С постановление на наблюдаващия делото прокурор му е наложена мярка за неотклонение - парична гаранция в размер на 20 000 лв.

След обжалване от обвиняемия състав на Окръжния съд в Шумен е намалил размера й на 5000 лв.

Разследването срещу 47-годишния частен съдебен изпълнител е установило до момента, че по 9 от изпълнителните дела той е присвоил от специалната сметка сумата от 256 907 лв., които ползвал за лични нужди.

В специалната сметка постъпват средства от длъжниците или се набират средства от продажбата на имуществото им, които се ползват единствено за удовлетворяване вземанията на кредиторите, уточняват от прокуратурата.

Тонев е бил наказван от Камарата на частните съдебни изпълнители да не упражнява длъжността си за 1 година. Срокът на наказанието му изтича на 12 януари. Окръжната прокуратура в Шумен е внесла искане в съда за временното отстраняване на обвиняемия от длъжност с оглед започнатото разследване за присвояване в особено големи размери. Предстои делото да се гледа във вторник от окръжния съд в Шумен.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини