Обновени с близо 100 000 лв. свищовските храмове посрещат все повече богомолци

Храмът в село Червена след реставрацията

Само до преди две години голяма част от църковните храмове и джамиите на територията на общината бяха в окаяно състояние. Голяма част от тях имаха сериозни течове от покривите, вътре беше студено, а някои от иконите бяха пострадали в резултат на влагата. Години наред средства не достигаха, за да се извършат качествени и навременни ремонти. И това беше забелязвано от богомолците.

Днес картината е доста по-различна. По инициатива на Общинското ръководство и кметът Генчо Генчев, на кметовете на кметства в общината и на църковните настоятелства на храмовете бяха изпратени писма с молба за финансова помощ до дирекция „Вероизповедания”. Резултатът не закъсня и храмовете получиха одобрение за държавна помощ. През 2016 година за храмовете в общината бяха отпуснати 39 хиляди лева, а през 2017 година – още 97 хиляди лева.

Репортерската ни проверка на място показа, че днес храмовете са преобразени. Почти навсякъде са ремонтирани покриви, част от камбанариите, в много от църквите са сложени нови прозорци, дограма, паркет, има ново църковно обзавеждане.

„През последните две години, откакто се зае с въпроса кметът Генчо Генчев, има Ренесанс в духовния и културния живот на Свищовската духовна околия и това е видно” – разказва не без вълнение отец Христо от манастира „Покров Богородичен”.

В манастира ежегодно пристигат хиляди туристи от цялата страна, а свещеникът разказва, че ремонт като сегашния не е правен с десетилетия. От дирекция „Вероизповедания” първо отпускат 10 000 лева, а след това още 6000 лева за обновяване на манастира.

„ Аз съм 12 години тук и досега се правеха само козметични ремонти, основно преди храмовия празник, но те бяха нетрайни, временни. Сега е различно, хората не могат да познаят църквата – разказва отец Христо.

Покривът е изцяло подменен – керемиди, дървена конструкция, греди са сменени. Свещеникът разказва, че само до преди година и половина при най-лекия дъжд – водата се е стичала вътре, върху иконите. А сега няма такъв проблем.

Подменени са орнаментите на прозорците, нова е външната мазилка, боядисани са и стените на църквата.

Отец Христо разказва, че заслуга за това имат и спомоществователи като Ганчо Ламбев – председателят на земеделската кооперация „Изгрев-93” в с. Царевец, който неведнъж е помагал в трудни моменти. Не само финансово, но и с всякаква помощ многократно е помагал и кметът на Свищов Генчо Генчев. Отец Христо разказва, че се планира обновяване на двора и ремонт на друга част от манастирския комплекс, където са стаите за гости. Свещеникът споделя, че много е направил и архиерейският наместник на Свищовска духовна околия протойерей Руслан Личев.

Пак със средства от дирекция „Вероизповедания” е обновена църквата „Света Троица” в село Царевец. Там са отпуснати за ремонт два транша по 5000 лева. Със средствата е сменена конструкцията на покрива, фасадата е боядисана, улуците са нови. Направен е ремонт и вътре на помещението. Стените са боядисани, освежен е олтарът, Разпятието, иконите на Йоан Златоуст и Богородица са реставрирани. В двора на храма са зададени нови дървета, което го прави още по-привлекателен и красив.

Отец Христо разказа, че вече има одобрението на Великотърновския митрополит Григорий да бъде открит параклис в Свищовската болница, където вярващите да могат да отправят своята молитва. Планува се той да се казва „Свети Пантелеймон” и по всяка вероятност параклисът ще се открие на датата, на която честваме Светеца, закрилник на болните – 27 юли.

В село Българско Сливово също се похвалиха с обновения храм „Свети Пророк Илия”. Отец Антон разказа, че там са били инвестирани общо 5000 лева – поставен е ламинат, ремонтиран е покривът, измазани са стъпалата към храма.

За църквата „Св. Иван Рилски” в с. Алеково бяха отпуснати 6000 лева. Изградено и затворено е преддверието на храма, мазилката е подновена, ремонтиран е и покривът.

В два последователни транша за храма „Св. Архангел Михаил” в село Александрово бяха отпуснати общо 11 000 лева. Ремонтирано е преддверието на храма, външните врати, сменени са прозорците. Извършени са подобрения на олтара, а подът вече е с ламинат.

11 000 лева са инвестирани и в храма „Св. Йоан Рилски Чудотворец” в с. Драгомирово.

„Първата година ремонтирахме притвора на църквата, поставена беше врата и дограма на прозорците на западната фасада. При втория ремонт обхванахме прозорци на южната фасада. Останалите са с желязо, винкел, с маджунирани стъкла, затова поддръжката им е много трудна – през зимата е студено, а лятото е много горещо” – разказа отец Евгени.

Свещеникът благодари за съдействието на кмета Генчо Генчев и изрази надежда да се отпуснат средства за дограма и на останалите прозорци на храма, както и за други ремонтни дейности.

Храмът „Св. Архангел Михаил” в село Морава е с над 140-годишна история. За обновяването му са вложени общо 5 000 лева. Извършен е цялостен ремонт на покрива, от който непрекъснато е имало течове. Подобрения са направени и в подпокривното пространство – отбеляза отец Евгени.

Продължават ремонтните дейности и в храма „Св. Троица” в с. Овча могила. Олтарът е боядисан, сменена е дограмата и прозорците на притвора, както и входната врата на църквата. Ремонтирани и освежени са колоните на балкона. Извършена е подмяна и обръщане на прозорците. Църквата в Овча могила е обявена за паметник на културата. Средствата, отпуснати за ремонта й са 8000 лева.

Една от най-забележителните промени е на храма в село Червена. За там държавата отпусна 6000 лева. Най-младият кмет в общината ни Петко Василев обеща още със заемането на тази позиция да се погрижи за възстановяването на църквата. До преди две години храмът беше изцяло занемарен. Днес църквата „Света Параскева” в Червена е преобразена със средствата, отпуснати от дирекция „Вероизповедания”, със събраните пари от наеми на земи, с които разполага църквата и от дарения. Направен е основен ремонт на покрива, сменена е цялата дървена конструкция, подменени са циглите, реставрирани са двата купола. Мазилката е изцяло изкъртена и боядисана наново. До дни се очакваше и смяна на прозорците. Общо 17 000 лева са инвестирани в ремонта на сградата до момента, предстоят още много дейности, най-вече вътре в църковната сграда.

Дирекция „Вероизповедения” отпусна 6000 лева за ремонтни дейности и на църквата „Свети Пророк Илия” в Свищов.

За манастира „Св. Св. Петър и Павел” в Свищов са отпуснати общо 14 000 лева. Отец Антон разказа, че е направена хидроизолация, тъй като манастирът е изграден почти 3 метра под земята и в него често навлиза много вода. Ремонтиран е и тротоарът пред манастира. Предстои да се измаже стената и да се направи специален канал, около 20 см по-дълбок от основите, който да предотврати проникването на вода.

8000 лева са вложени за ремонт на храма „Свети Архангел Михаил” в с. Хаджидимитрово, а общо 10 000 лева за църквата „Свети Димитър” в Горна Студена. С 5000 лв. предстои ремонт на покрива и фасадата на храма в село Козловец.

По 10 000 лева бяха отпуснати от държавата за ремонтни дейности и на джамиите в Свищов и село Вардим.

Със своите инициативи и активна работа за обновяването на църковните храмове в общината ръководството на града и кметът Генчо Генчев още веднъж показаха, че духовният и културният живот е един от основните акценти в тяхната работа. Усилията им бяха адмирирани, както от духовните лица, така и от вярващите, които посещават храмовете.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони