Обсидианът владее тъмната страна

Вулканичният кристал е незаменим материал и в днешно време

Отваря третото око и помага при астрални пътувания

Не е камък за всеки

С обсидиана продължава поредицата на „Труд“ за тайните на камъните. Това е силен защитен камък с лоша слава. Славата му на опасен тръгва от това, че е талисман, който се използва при извършването на някои магически ритуали. Обсидиановото огледало от векове се използва от ясновидците.

Когато испанският конкистадор Ернан Кортес се изправил през 1519 г. срещу ацтеките с армия от 508 мъже, въоръжени с мечове, пушки и оръдия, битката не била така лесна, както може да се очаква. Индианците били сурови воини с ужасяващи оръжия, наречени макуахютл – сечиво, подобно на плоска бухалка, обрамчена с остриета от снежинков обсидиан. Снежинковият обсидиан е най-твърдият естествен материал, от който инструментите стават остри като бръснач. Всъщност дори съвременните очни хирурзи използват обсидианови микроскалпели - това е най-прецизното острие с дебелина 0,02 микрона. Разрезите от обсидиан зарастват по-бързо.

Но това далеч не е всичко. Обсидианът се използва за ясновидство и при извършването на магически ритуали.

Какво представлява?

Той е природно стъкло с вулканичен произход и около 70% съдържание на силициев двуокис. Възниква, когато лавата се влива в езеро или океан, като се охлажда бързо, което води до кристализация. Наличието на желязо и магнезий му придават тъмнозелен или черен цвят. Различното му оцветяване се дължи на присъствието на титан, желязо или манган. Бива още: сив, кафяв, дъгов, известен като "паунов" или "огнен", и снежинков - черен с бели "снежинки". Отделен вид е Сълзите на апачите – черен, полупрозрачен камък. Находища има там, където има и вулканична дейност - в Армения, Гватемала, Еквадор, Индонезия, Исландия, Италия, Япония, Мексико, САЩ, Русия и др. Тъй като всеки вулкан има свои особености, източникът на съответния обсидиан е лесно разпознаваем от професионалистите.

Води се минералоид, което значи че не е съвсем минерал. Минералите имат подредена кристална решетка, докато обсидианът, подобно на опала, е с аморфна кристална структура.

Твърди се, че името му идва от старогръцката дума "опсианос" (през латинската "опсидианус") за "виждам", "показвам", тъй като в древни времена обсидианът се използвал за направа на огледала. При разкопки в Чатал хююк, Турция, са открити няколко огледала от полиран обсидиан от около 6500 г.пр.н.е. В Древен Египет също са изработвани огледала и съдове за благовония от обсидиан. Според "Естествена история" на Плиний Стари (23-79 г.) камъкът е кръстен на своя откривател Обсидиус или Опсиус, който находище в Етиопия.

Лекува: мускулни болки и възпаления, помага при бактериални инфекции и заболявания на храносмилателния тракт.

Медитация с обсидиан: помага да се преодолеят подсъзнателните ограничения, които си поставяме. Изважда на повърхността подтиснатите емоции, предпазва от пристъпи на депресия и е добър съюзник срещу хроничната депресия.

Магически свойства: осигурява силна защита. Изключително мощен амулет - особено ако е във формата на връх на стрела. Предпазва от всякакви форми на негативно въздействие. Магьосниците го използват за очистване от уроки и направена магия. Острие от обсидиан се използва за "прерязване" на нежелани връзки между хората. За защита на дома поставете около него четири обсидианови върхове от стрели, които да сочат в четирите посоки на света.

Черният, кафявият или златистият обсидиан са най-добри за защита срещу психически атаки. Те могат да помогнат за премахване на лоши навици и за намаляване на апетита.

Махагоновият обсидиан създава усещане за сексапил, носи увереност и усещане за лекота във възприемането на собствената ни сексуалност. Той също насърчава вземането на положителни решения. Известен е и с това, че подпомага заздравяването на венците и другите тъкани в организма.

Дъговият обсидиан балансира и стабилизира енергията ни. Добър е при успокояване на страховете и балансира на психическия стрес.

Снежинковият Обсидиан дава по-ясно и по-логично мислене, помага за вземане на решения, когато имаме нужда от важна п ромяна в живота.

Зеленият обсидиан помага да се отървем от енергийни вампири и хора, които се опитват да ни въвлекат в личната си драма.

Сълзите на апачите се използват за стабилизация на кръвното, при проблеми с жлъчката и черния дроб, при бъбречна недостатъчност и при ревматични кризи.

При мрачни мисли, депресия и психически отклонения трябва да се носи гривна от обсидиан, най-добре Сълзите на апачите.

Как да се грижим за него: измива се с вода и сапун, изплаква се внимателно. После се полира с мека кърпа. Добре е да се държи в мека торбичка, далеч от остри предмети, за да не се издраска. По тази причина обсидианът не е много подходящ за пръстени. Прочиства се под течаща вода или като се потопи в солена вода. Зарежда се енергийно, като се изложи или лунна, или на слънчева светлина. Най-често се налага да се очистват Сълзите на апачите, защото те поглъщат негативната енергия.

 

Ноктите на Сатаната

Нострадамус го използвал за предсказанията си

Кварцът балансира опасното му влияние

Черният обсидиан е опасен камък, амулет на окултисти и черни магове. Обгърнат с плащ от тъмна слава, в руското Задкавказие го наричат "ноктите на Сатаната". Открай време се използва за контакти с духове и връзки с отвъдното и паралелните светове. Смятат го за много силен амулет. Мнозина се поблазват да си купят обсидианово огледало или сфера, но единици само умеят да овладеят този силен вулканичен материал и да го направят свой съюзник.

Твърди се, че Нострадамус е работел с такова огледало. Прочутият окултист и алхимик д-р Джон Дий, съветник на английската кралица Елизабет I, също притежавал огледало от черен обсидиан, за да провежда своите изследвания. Наричал го "духовното" си огледало и го използвал, за да вижда в бъдещето и да призовава архангел Уриил. Изследванията си не правел никога сам. Действал заедно с един медуим и бивш затворник на име Едуард Кели. Огледалото на д-р Дий било ацтекско, внесено между 1527 и 1530 г. в Англия от конкистадора Кортес.

Гадателски огледала от обсидиан са изработвани от дълбока древност в Египет, Централна Америка, Европа. От черен обсидиан се правят и гадателски топки, подобно на тези от планински кристал.

Сферите от обсидиан (все още класика в Мексико) също се ползват за гадаене. Те са доста силни и с тях трябва да се работи предпазливо. В случай че енергията на обсидиана ви се струва интензивна и ви кара да се чувствате некомфортно, дръжте чист кварц в ръка, докато гадаете, за да балансира силата му.

 

Приложна магия

Как се гадае с огледало

29-4-%d0%be%d0%b3%d0%bb%d0%b5%d0%b4%d0%b0%d0%bb%d0%beОбсидиановото огледало не е за неопитни гадатели, тъй като обсидианът е много силен и може да изправи експериментатора срещу тъмната му страна, да извади от подсъзнанието най-ужасните спомени и помисли. Не всеки е готов за среща със своята сянка.

Гледа се в затъмнена стая при запалена свещ. Седнете на около метър и половина от обсидиановото огледало. То трябва да е извъртяно така, че да не виждате собственото си отражение. Най-добре е да виждате пламъка на свещта в огледалото. Успокойте дишането си. Седнете удобно и се отпуснете. Оставете съзнанието си да витае. Скоро ще започнете да виждате образи. Препоръчва се да си записвате всичко, което виждате, за да може след това да се опитате да разтълкувате видяното.

Всъщност странните образи в огледалото си имат научно обяснение, известно като Трокслеров ефект. От дългото взиране се получава оптична илюзия, вследствие на грешка в зрителното възприятие.

 

Подвластен на Сатурн и Плутон

Скорпион и Стрелец могат да понесат силата му

Да се ползва с повишено внимание

Обсидианът е подвластен на Сатурн и Плутон. Той въздейства особено силно на коренната чакра, но спомага и за активирането на Шеста чакра (Третото око) и затова трябва да се използва с повишено внимание. Той ще ви помогне да се справите с предизвикателствата и уроците от минали животи, които е трябвало и трябва да научите, за да продължите по-нататък в този живот.

Обсидианът е камъкът на Скорпион, Стрелец и Овен. Подходящ е и за представители на Козирог, Водолей и Лъв.амък на Стрелец. Ако сънувате Обсидиан (всякакъв цвят) означава, че периодът на тъмнина и борба скоро ще приключи.

 

Легенда

Сълзите на апачите лекуват всемирна тъга

28-%d1%87%d0%b5%d0%bb%d0%be2Според легендата през 70-те години на XIX век американски войници обградили воини апачи, които, останали без стрели, предпочели да скочат с конете си в гърлото на вулкана, отколкото да попаднат в ръцете на бледоликите. Жените на индианските воини ги оплаквали толкова горчиво, че сълзите им се превърнали в черни полупрозрачни камъни. Вярва се, че Сълзите на апачите е щастлив камък и лекува депресии и всемирна тъга. Собственикът на такъв камък няма да плаче повече в живота си, защото индианските вдовици са изплакали вече всичките сълзи вместо него.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Лайфстайл