ОбС-Пловдив започна приемането на документи за съдебни заседатели

Общински съвет - Пловдив започна от сряда да приема документи за съдебни заседатели в Окръжния съд за мандат 2018-2023 г.

Временна комисия ще извърши подбора на съдебните заседатели в два етапа, първият от които е прием на документи, след което допуснатите кандидати ще бъдат изслушвани в публично заседание.

Срокът за подаване на документи в деловодството на ОбС-Пловдив е до 24 януари 2018 г. Кандидатите за съдебни заседатели трябва да отговарят на определени условия съгласно чл. 67 от Закона за съдебната власт. За съдебен заседател може да бъде избран дееспособен български гражданин на възраст от 21 до 68 години, да е с настоящ адрес в община, която попада в рамките на съдебния район на Окръжен съд, да има завършено най-малко средно образование, да не е осъждан за умишлено престъпление, независимо от реабилитацията, и да не страда от психически заболявания.

Съдебни заседатели не може да са лица, които изпълняват същите функции в друг съд, общински съветници, членове на ръководствата на политически партии, коалиции или организации с политически цели, работещи в съд, прокуратура, следствени органи, МВР или в други органи от системата за национална сигурност.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони