Общината прави дружество със 100 000 лв. и апорт за над 2 млн. лева

Делът на промишлеността във Варна сега е едва 29%

Да се изгради акционерно общинско дружество "Индустриално-технологичен парк Варна" ЕАД по предложението на кмета Иван Портних реши след доста дебати на свое заседание местната комисия "Собственост и стопанство". Капиталът ще е със 100 000 лева от бюджета на общината и 2 232 150 лв. от апортирането на неин имот на Острова с площ от близо 42 дка. Дружеството се създава в изпълнение на меморандума за сътрудничество между общината, "Национална компания индустриални зони"ЕАД и "Транзитна търговска зона" АД през март т.г.

Със създаването на индустриалната зона ще се привлекат нови инвеститори, ще се създадат работни места, а и ще се увеличи делът на индустрията в икономиката, каза зам.- кметът Пейчо Пейчев."Дори сме закъснели", добави той. Според анализа делът на промишлеността в морската столица сега е едва 29%, а на услугите-65%.След учредяване на "Индустриално-технологичен парк Варна" капиталът на дружеството ще се вдигне, като държавната "Национална компания индустриални зони"ЕАД ще изкупи 50 на сто от акциите.

Председателят на местния парламент Тодор Балабанов предложи уставът на дружеството ще бъде разгледан и от временната"Правна комисия", преди да влезе за решение на предстоящата сесия на ОбС тази седмица.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони