Община Велико търново разработи интернет платформа за онлайн търговия между фермери

Проектът е на стойност 650 000 евро

Интернет платформа за онлайн търговия между фермери, производители на храни и занаятчии от България и Румъния, ще заработи тестово през юни. Платформата е част от голям трансграничен проект между Община Велико Търново, неправителствена организация от Крайова и Българо - румънската търговска камара.

Целта е да се повиши икономическия обмен в бранша в двете държави, като се очаква посещаемостта на платформата да достигне до около 300 000 потребители. Това коментира Мариела Цонева, директор на дирекция „Проекти и програми“ в Община Велико Търново.

Водещ партньор по проекта е кметството в старата столица, като стойността на целия проект е 650 000 евро. 320 000 евро са парите за водещия партньор, а останалите за румънските партньори.

„С тези средства предвиждаме в рамките на 18 месеца да се разработи платформа, софтуърно решение за бърза онлайн търговия с цел създаване на нови икономически възможности в нетрадиционен и иновативен вариант. Целта е да се промени и традиционния бизнес -модел на партньорство между страните от двата бряга на река Дунав“, коментира Цонева.

Тя допълни, че платформата за онлайн търговия ще даде възможност на желаещите да се включат безплатно, но тя е само една от дейностите по проекта. Освен това се предвижда организирането на базари и занаятчийски панаири с активното участие на Българо-румънската търговска камара и в двете държави, както и обучения на целевите групи за ползването на платформата, срещи и изложения.

„Основната идея е земеделските производители, занаятчиите, фермерите, хората, които са от хранително- вкусовата сфера, да намерят своите партньори, като бъдат улеснени и да имат възможност за по-бързата обмяна на продукция, на продукти, на опит, на практика и по този начин да се активизира и пазара на труда индиректно и търговия между двете области!“, подчерта Мариела Цонева.

В момента в Община Велико Търново върви конкурсна процедура за избор на доставчик, който да изработи платформата. Изискването към бъдещия изпълнител е платформата да е активна 24 часа в продължение на 18 месеца, както и да има достатъчна експертиза, която не само да поддържа, но и да насочва и консултира потребителите, за да има успешни сделки.

"Индикаторите, които сме заложили първоначално са за 3000 души – занаятчии, представители на браншови организации, да могат да бъдат запознати с тази платформа, да могат веднага след като тя бъде активна, да влизат в нея и да предлагат своята продукция. Предвижда се посещаемостта да стигне до 200-300 000 души“, посочва още Цонева.

Занаятчиите от Самоводската чаршия във Велико Търново гледат с интерес на този проект, насочен към тях и земеделските производители, показва репортерска проверка.

За 20 години работа на улицата на занаятите дърворезбарят Христо Стойчев е създал много контакти и има постоянни клиенти. Той казва, че би се включил с готовност в подобен тип иновативна търговия. Би подготвил атрактивна презентация на своите дърворезби и сувенири със снимки и преведена на английски език.

Земеделски производители също биха участвали безплатно в такава платформа. Семейството на Тодорка Недева от Велико Търново произвежда от години екологично чист мед.Тя признава, че няма възможност да пътуват в чужбина, за да рекламира продукцията си.

„Тази платформа е много добра идея и ще рекламира пчелните продукти. Освен това бихме завързали нови контакти и да обменим опит, хубаво е че ще се включим безплатно“, изтъкна Недева.

Очаква се през юли новата платформа, която ще е на няколко езика, да заработи активно и да развива успешна дейност.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България