Община Пловдив ще приключи финансовата 2018 г. с 45 млн. лв. дългове

Община Пловдив ще приключи финансовата 2018 г. с дългове в общ размер на 44 581 483 лева, става ясно от тригодишната бюджетна прогноза за периода 2018-2020 г. Тя е подготвена от екипа на кмета Иван Тотев по изискване на Министерството на финансите и се внася за обсъждане в Общинския съвет на предстоящата този четвъртък сесия, като на нея ще бъдат гласувани и последните корекции в бюджет-2017.

Според градоначалника Тотев задълженията от близо 45 млн.лв. са в рамките на допустимите от Закона за публичните финанси. Община Пловдив започна 2017 година с 33,4 млн. лева заеми, от които 22,7 млн.лв. са остатък от кредита в размер на 50 млн. лева, взет още от кмета д-р Иван Чомаков през 2006 г. за ремонт на пътната инфраструктура на града под тепетата.

Освен това има да се погасяват около 8 млн. лева остатък от договори по фонд „Флаг”, с Предприятие за управлението на дейностите по опазване на околната среда (ПУДООС), за лизингови вноски за нови автомобили, закупени за нуждите на общинските предприятия „Чистота” и „Градини и паркове”. От новия уличен заем от ЕБВР (Европейската банка за възстановяване и развитие) в размер на близо 30 млн. лева на Община Пловдив засега са предоставени едва 3 млн. лева.

През следващите 3 години обаче задълженията нарастват, защото към тях се прибавят новите траншове от ЕБВР за бул. „Руски”, „Коматевско шосе”, „Шести септември” и „Северен”. Според бюджетната прогноза през 2020 г. общинският дълг се очаква да намалее с около 5 млн.лв. и да е под 40 млн.лв.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони