Общините могат да останат без превозвачи

Няма да има кой да вози по губещите линии между малките селища

Протест на превозвачи на 4 юли

Редица общини може да останат без междуселищен превоз, ако евродепутатите одобрят пакета “Мобилност 2”, или т. нар. закон “Макрон”, предупредиха от Националното сдружение на автобусните превозвачи в България. “В 70 български общини вече няма транспортни фирми”, каза Ивайло Константинов, председател на сдружението и допълни, че опасенията са, че пакетът “Мобилност 2” ще доведе до сериозни финансови щети за държавата.

Вторият пакет “Мобилност” дава зелена светлина на компании от ЕС да превозват пътници по всички републикански пътища в страните-членки. В момента търговете за междуселските пътища се правят като печеливши линии се дават на превозвачи в комплект с губещи, по които има малко пътуващи хора. Пакетът “Мобилност 2” ще повиши конкуренцията на рентабилните пътни линии, но ще доведе до липса на превозвачи по труднодостъпните пътища между малките населени места. В един момент ще се наложи почти 100% компенсиране на нерентабилните превози от страна на държавата, коментира Константинов.

Представители на автобусните превозвачи настояха вместо предложената с проектозакон Българска автомобилна камара, да се създаде конфедерация, в която членството да е доброволно. Междувременно на 4 юли на протест в София ще излязат представители на Съюза на международните превозвачи и Българската асоциация на сдруженията на автомобилните превозвачи. Те ще изразят недоволството си срещу оттеглянето на законопроекта за Българска автомобилна камара.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини