Огледалата – нашата връзка с отвъдното

Едно необичайно събитие се случва във Франция през 1997 година. Да се случи подобно нещо преди 500 години, по време на най-ожесточените борби срещу вещиците, може би щеше да е нормално, но става въпрос за история от 20-ти век, известен като най-рационалния от всички, в който Западните държави започват да разглеждат суеверията от научна гледна точка. И все пак френската асоциация за търговия с антики се обръща към журналистите с молба да предупредят хората да не си купуват огледала с надпис „Luj Arpo 1743” на рамката. Казват, че това огледало е убило над 38 човека от своето съществуване и е техен дълг да предупреждават потенциалните бъдещи собственици за опасността, която ги заплашва.

Причинява мозъчно кървене

Асоциацията решава да се обърне към медиите, след като установява, че огледалото е изчезнало от полицейски склад, в който се съхранява от 1910 г., след като причинява смъртта на двама души. Някой незабелязано влиза в склада и взема няколко предмета, между които и огледалото убиец. „Предполагаме, че крадецът ще се опита да го продаде и затова искаме да предупредим всички потенциални клиенти за заплахата, която ги заплашва", казва говорител на сдружението, обяснявайки, че огледалото причинява мозъчно кървене при хора, които го наблюдават дълго време!

Някои се опитват да обяснят този феномен научно, като твърдят, че това е специфичен начин, по който светлинните лъчи се отразяват от неговата повърхност, но повечето твърдят, че това се случва, защото огледалото успява по някакъв начин за съхрани през всичките тези няколко стотин години достатъчно негативна енергия в себе си, която всъщност убива хората.

Мнозина все още вярват, че има нещо необичайно и неповторимо в огледалата и че те не са само безвредни „неща”, които гледаме, когато искаме да проверим косата или грима си. Използването на огледала (както и всички други гладки повърхности, които имат способността да отразяват светлината) за магически цели и с цел да се „вижда” в минали, настоящи и бъдещи събития, е почти толкова старо, колкото човечеството и съществува във всички епохи и култури. А големия брой народни обичаи и т.нар. суеверия, отнасящи се до огледалата и инцидентите, които са свързани с тях и за щастието или нещастието, което те могат да ни донесат, показва, че те заемат специално място в колективното съзнание на човечеството.

Портали за влизане в други измерения

Силата на огледалата да открият скритото е позната още от древността. „Гледането” в огледало с цел пророчество се използва от древните египтяни, араби, перси, гърци и римляни. В Древна Гърция най-известни с тези умения са солунските пророци, които пишат своите предсказания с човешка кръв върху огледалото. Смята се, че те са научили известния Питагор как да гледа в бъдещето, наблюдавайки отражението на луната върху магическото огледало. В Рим, хората които умеят да „четат” в огледалото се наричат спекуланти, но са много търсени, защото народа масово иска да види бъдещето си, да получи отговори на въпроси и решения на проблемите си.

В средновековна Европа, освен огледалата са използвани съдове с вода, боядисани от вътре с черна боя. Дори самият Нострадамус получава своите видения благодарение на такъв съд. Джон Ди, личният магьосник на английска кралица Елизабет I, използва кристално яйце и огледало от черен обсидиан, което днес е изложено в „Британския музей” в Лондон. Френската кралица Катарина Медичи често се консултира с нейното магическо огледало, което й позволява да види бъдещите събития, същото прави и нейния баща Котон, изповедникът на крал Антрия IV. Йоханес Хартлиб, лекарят на няколко баварски царе, твърди, че има хора, които могат да „подготвят“ огледало, така че всеки, който го погледне, получава отговор на въпроса си.

Според народните вярвания на огледалата се приписват както положителни, така и отрицателни сили.

Смята се, че те могат да откраднат човешката душа и една от най-разпространените практики е, в случай на нечия смърт в дома на починалия, всички огледала да са покриват, така че душата на починалия да не вижда себе си и да остане в капан между двата свята. Много хората вярват, че ако някой види отражението си в огледало в стая, където някой е умрял, това означава, че той скоро ще преживее същата съдба.

Също така огледалото трябва да да се изнесе от стаята на болен човек, защото душата по време на болест е много по-уязвима и податлива на влиянието на злите сили. Счупеното огледало е лош знак и вещае 7 години нещастие, но още по-опасно е да се оглеждаме в него през нощта на светлината от свещ, защото тогава може през него да се върнат призраци от другия свят.

Нямат място в спалнята

Има и много правила за поставяне на огледала в дома. Общоприето правило е, че огледалото не трябва да е в спалнята. Според фън шуй, огледалата заемат специално място и съществуват строги правила за тяхното монтиране и използване, със специален акцент върху забраната за поставянето им в спалнята. Една техника, която се препоръчва след посещение на „неприятен” гост е, с пламъкът на свещ да се мине пред огледалото и по този начин се премахва отрицателната енергия, която влиза в къщата.

Огледалата могат да се използват и за защита от злите сили, особено против уроки. Затова в Европа през 17-ти век има мода да се носи малко огледало върху шапката.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Лайфстайл