Окончателна осъдителна присъда за ексшеф в "Напоителни системи"

Снимка: Авторът

Влезе в сила осъдителна условна присъда за бившия директор на „Напоителни системи“ ЕАД - Шумен инж. Юлиян Вълчев, разпоредил изпускане на водата в язовир за извършване на незаконен риболов. Състав на Върховния касационен съд е потвърдил наказанието за бившия шеф на 15 януари 2020 г., съобщават от Апелативна прокуратура-Варна.

Както "Труд" писа, той бе осъден на 2 години лишаване от свобода с 3-годишен изпитателен срок.

Юлиян Вълчев бе предаден на съд от Окръжната прокуратура в Шумен за умишлена безстопанственост при управление на „Напоителни системи“, от което бяха причинени значителни вреди за държавното дружество.

Като длъжностно лице през септември 2013 г. той разпоредил да бъде изпусната водата в язовир „Нови пазар 1“, за да бъде извършен нерегламентиран стопански риболов. Така от 500 000 куб. метра вода на стойност 49 000 лв. в язовира след разпореждането му останали едва 5 000 куб.метра. Така причинил значителни вреди на „Напоителни системи“. Основното предназначение на язовир „Нови пазар 1“ е за напояване.

Влязлата в сила присъда заварва осъдения като управител на общинското дружество „Общински жилища и имоти“ в Шумен. Окръжната прокуратура в града очаква реакцията на община Шумен, като смята за неморално осъден като длъжностно лице за умишлена безстопанственост в ръководено държавно дружество да ръководи общинска фирма. От кметството в Шумен обявиха, че ще запознаят със съдебното решение.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право