Опашки пред новия дом на Софийския районен съд

В повечето зали на т.нар. Военно НДК няма нито един прозорец

Първият работен ден в новата сграда на Софийския районен съд и Софийска районна прокуратура на бул. “Ген. М. Д. Скобелев” № 23 започна с опашки. Още рано сутринта служителите се поздравяваха с: “Честита нова сграда”, но някои от тях трудно се ориентираха в нея.

Около 9:30 ч пред входа се изви колона от над 30 чакащи ред, за да минат проверка на скенер. Едва около 11,30 ч заработи и втори скенер, на който полицаите от съдебна охрана проверяват гражданите за оръжие.

Новата сграда бе открита на 18 септември с церемония, на която присъстваха премиерът Бойко Борисов, правосъдният министър Цецка Цачева, членове на ВСС и магистрати, а от 2 октомври вратите бяха отворени за граждани.

В понеделник в Софийския районен съд работеха 29 съдебни състава, които трябваше да разгледат средно по около 10 наказателни дела. Адвокати коментираха пред “Труд”, че новата сграда, по-известна като “Военното НДК”, е много по-просторна и добре оборудвана, но все пак има някои недостатъци. Един от тях е, че няма отделни входове за граждани и за служители и затова се получават опашките на влизане. Освен това, подобно на Специализирания наказателен съд, в залите няма нито един прозорец. Сградата е приспособена за съд, но не е проектирана като такава. Повечето помещения са твърде малки и в тях могат да се гледат дела само с по един или най-много двама подсъдими.

Гишето с табелка “Информация” остана празно, но според юристи и граждани залите са достатъчно добре обозначени и лесно могат да бъдат открити. По-трудно обаче се оказва намирането на тоалетните, които са само на подземния етаж (-1) на сградата и до тях се стига през куп коридори и врати. Чуваха се недоволни коментари и за това, че никъде вътре няма кафемашина и банкомат.

Бързо вървеше работата на деловодните гишета, но пред Бюрото за съдимост се извиха същите опашки, каквито бяха и в старата сграда.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право