Оставиха за постоянно в ареста четирима цигани, пребили зверски лесничеи край Баня

Районният съд в Карлово остави за постоянно в ареста четирима цигани, които на 16 октомври (понеделник) вечерта пребиха жестоко четирима лесничеи в района на моста над река Стряма край град Баня.

Магистратите приеха доводите на прокуратурата и наложиха най-тежката мярка за неотклонение „задържане под стража” спрямо Янко Петков-Шогуна, Иван Тодоров, Чавдар Тодоров и Ганчо Насков.

Полицията и жандармерията задържа във вторник и сряда 12 цигани от квартал „Стряма” в Баня, но след изясняване на обстоятелствата около кървавия инцидент, при който пострадаха служители на Държавното горско стопанство в Хисаря, Районна прокуратура-Карлово повдигна обвинения на четирима от арестуваните.

22pl4004-2За тях по безспорен начин е доказано участието им в нападението и ги заплашва затвор от 3 до 10 г. за нанесени средни телесни повреди на служебни лица. В съдебната зала, която бе пълна с роднини на задържаните, ромите най-нагло твърдяха, че нямат никаква вина и не те, а горските пазачи са ги нападнали и набили.

Лесничеите се опитали да спрат незаконно извозване на отсечени дървета и задържали една от четирите каруци, но избягалите извикали подкрепления от близкия ромски квартал „Стряма” в Баня и над 50 цигани с колове и камъни нападнали горските инспектори. Те обградили лесничеите и буквално ги линчували, като четиримата оставени за постоянно в ареста проявили невероятна жестокост.

Това стана ясно от пледоарията на районния прокурор на Карлово Димитрина Шекерова, която цитира част от показанията на пребитите горски пазачи. Защитата на обвиняемите се опита да пробута номера, че седмината инспектори на Държавното горско стопанство в Хисаря първи нападнали тълпата, а клиентите им се опитали да разтърват биещите се, но той не мина пред магистратите от Районния съд в Карлово.

Карловските магистрати оставиха без последствие и воплите на циганите, че имали болни деца и нямало кой да се грижи за семействата им и сега адвокатите на четиримата ще обжалва тяхното решение на втора инстанция – пред Окръжния съд в Пловдив.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право