Остров Адата в река Марица посреща 25 артисти от страната и чужбина

„Пловдив 2019“ ще е домакин на „Училище за спектакли 2017“

Остров Адата и река Марица ще са специален фокус в международното „Училище за спектакли 2017“, организирано от  общинска фондация „Пловдив 2019“, която е основен двигател за подготовката на града под тепетата за Европейска столица на културата през 2019 г. 19 артисти от България и шестима гости от Гърция, Ирландия, Кипър и Литва пристигат тази събота в Пловдив, за да се включат от 1 до 7 октомври в обучителен курс за развиване на уменията им в основни техники от сценографията, аудио-визуалните изкуства, работа с огън, пърформанс и инсталации.

Остров Адата в река Марица посреща 25 артисти от страната и чужбина

Продуцентите Лиз Пю и Роб Хил (Великобритания) заедно с Алексис Джонсън, директор обучения от водещата организация в проекта „Училище за спектакли“, ще споделят опита си в артистични практики на открито. Към лекторите от пловдивска страна ще се включат дигиталният артист Петко Танчев, Весела Статкова, преподавател в специалност „Сценография“ на АМТИИ (Академията по музикално, театрално и изобразително изкуство), сценографът Мария Койчева и актьорът Герасим Дишлиев. Обучението ще се проведе в сградата на Военния клуб в Пловдив. След приключване на първата теоретична сесия на 3 октомври артистите ще се преместят на остров Адата, за да го проучат и да добият преки впечатления от него и поречието на Марица в града.

Обживяването на остров Адата и река Марица чрез артистични намеси е ключова дейност в програмата на Пловдив – Европейска столица на културата 2019. Развитието на проектите от този клъстер е основен приоритет в дейността на фондация „Пловдив 2019“ за тази и следващата година. Организираният в началото на септември градски пикник, с който фондацията отбеляза 3-годишнината от спечелването на титлата Европейска столица на културата, както и предстоящото сега „Училище за спектакли“ поставят началото на планираните от фондацията събития, работилници и срещи с артисти за създаването на специални концепции за реката. От 16 до 20 часа на 6 октомври пред сградата на Военния клуб – Пловдив участниците в „Училището за спектакли” ще представят пред публика резултата от своето проучване и работа под формата на инсталация. Проектът "Училище за спектакли - Пловдив" е първият финансиран по програма „Творческа Европа”, който фондация „Пловдив 2019“ реализира в партньорство с Европейските столици на културата - Пафос 2017 , Каунас 2022  и кандидата от Ирландия – Лимерик.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони