Осъдиха шуменец, пребил йеховист

Николай Н./24г./ от Шумен, който беше предаден на съд от районна прокуратура за причиняване на средна и лека телесна повреда на двама мъже по хулигански и ксенофобски подбуди, беше осъден условно във вторник. Единят от пребитите е французинът Жереми П./33г./ от духовната общност "Свидетели на Йехова". Шуменският районен съд наложи на побойника 3 г. затвор при 5-годишен изпитателен срок за двата инцидента.

Както "Труд" писа, на 30 юли 2016 г. Николай нападнал разхождащ се по алеите на Градската градина чужденец, който му предложил листовка по повод конгрес на "Свидетели на Йехова". Подсъдимият ритнал в главата жертвата си. На пострадалия се притекли на помощ двама полицаи, които видяли инцидента, но Николай успял да избяга от местопроизшествието.

Не по-малко драстичен бил и другият побой - през януари 2016 г. Николай срещнал няколко пъти непознат за него шуменец и още при първата засечка се подразнил, че оня го гледа, защото се припознал. След няколко дни последвала пак случайна среща в магазин и Николай ударил няколко пъти нарочения от него. Той паднал върху стъклената витрина на магазина, която се счупила. С удари Николай го изхвърлил на улицата. От побоя мъжът получил счупване на носни кости. В края на януари подсъдимият видял жертвата си на автобусна спирка и пак го нападнал. Придружаващите побойника двама мъже също го ритали.

Съдебномедицински експертизи на двамата потърпевши от агресията на побойника доказват средна и две леки телесни повреди. Това е първо дело в Шуменския съдебен окръг за престъпление по ксенофобски подбуди. Уважени са и граждански искове на битите мъже.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право