Отбелязваме 145-ата годишнина от гибелта на Васил Левски

Паметникът на Васил Левски в Шумен

145-ата годишнина от гибелта на Васил Левски ще бъде отбелязана тази вечер в родния му град Карлово с възпоменателна церемония, в която ще участва и министърът на отбраната Красимир Каракачанов.

Церемонията ще започне в 18.00 ч. на площад „Васил Левски“. В ритуала ще участват представителни подразделения на 61-ва Стрямска механизирана бригадаи заместник-началникът на отбраната генерал-лейтенант Пламен Атанасов. Възпоменателният митинг-поклонение ще се състои от 11.00 ч. на 19 февруари на площад „Васил Левски“ в Карлово. След това участниците в митинга поклонение ще преминат с шествие до родната къща на Левски, където ще отдадат почит на майката на Апостола Гина Кунчева, където ще бъде отбелязана 140-та годишнина от нейната кончина.

Събитията по повод годишнината ще започнат в Ловеч със заря-проверка и гражданско поклонение. По повод годишнината от гибелта на Васил Левски в храма "Света Троица" ще бъде отслужена панихида, предаде БНР. Тържествената заря-проверка пред паметника на Апостола ще започне от 18.30 ч. Във военния ритуал по поднасяне на венци и цветя пред най-големия монумент на Левски у нас ще участват военнослужещи от Центъра за начална подготовка в Плевен и Представителния духов оркестър на Сухопътните войски. Заради гражданското поклонение за времето от 12.00 до 21.00 ч. ще бъде затворена за движение ва автомобили ул. „Мадара“.

С военен ритуал във Велико Търново днес ще бъде отбелязана 145-ата годишнина от гибелта на Васил Левски. В центъра на честването ще бъдат децата от клуб "Млад възрожденец". Пред паметника на Васил Левски те ще представят от 11 часа литературно-музикалната композиция "Поклон, Апостоле". Слово за 145-тата годишнина от обесването на националния герой ще произнесе Васил Василев - председател на Общобългарски комитет "Васил Левски". В музеите "Затвор" и "Възраждане и Учредително събрание" могат да бъдат видени лични вещи на Левски, двата печата на Българския революционен комитет и дяконския орар на Апостола.

По повод годишнината Националният военноисторически музей в София ще представи на своите посетители безплатно най-успешната си образователна програма: „Васил Левски - вчера и днес“. Тя ще може да бъде посетена от 10.30 ч. и от 14.00 ч. в киносалона на музея. Програмата е подходяща за деца между 7 и 17-годишна възраст, заяви пред Радио София Калина Хинкова от музея:

"Разбира се, припомняме неговото дело, неговите завети, изнасяме на преден план важни исторически факти от неговия живот, които всеки един млад човек трябва да знае и да запомня. Накрая в програмата акцентираме върху неговото наследство".

В деня, в който отдаваме своята почит към Апостола на свободата - 19 февруари, музеят ще работи извънредно от 10.00 до 18.00 ч.

Ритуали по полагане на цветя в знак на признателност към Васил Левски ще се състоят и в други градове на страната.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България