Откриха три огнища на трихинелоза преди Коледа

Петима в болницата, още хора са яли от заразеното месо

Три огнища на трихинелоза са открити в Бургаско и то дни преди Коледа, когато консумацията на свинско месо е в своя пик. Две от огнищата са в Карнобат, а третото е в град Обзор.

Петима души, яли от заразеното месо, са приети в Инфекциозното отделение на Бургаската болница- УМБАЛ.

В Карнобат, едното огнище е от запусната свинеферма близо до гробището, а местни хора разказват, че животните там се хранели с лисици и плъхове. Самият собственик- Петър М. е в болницата с трихинелоза, защото е ял заразеното месо- негово производство. Ще му бъде повдигнато и обвинение, заради безобразните условия, в които е гледал прасетата.

Преди 15 дни той е заклал 8 свине майки и 50 малки прасенца. Част от месото е продадена на карнобатлии, друга все още е във фризери в дома му.  "В момента, в който излезе от болницата, ще изземем количеството и то ще бъде унищожено в екарисажа", каза пред Труд д- р Георги Митев, директор на бургаския клон на Агенцията по храните.

По думчите на д- р Вергиния Цанова от Регионалната здравна инспекция, вероятно още хора, консумирали от месото в Обзор, ще потърсят лекарска помощ. В Обзор се касае за едно домашно прасе, което е било гледано като полудиво.

"Такива животни ядат мърша и е много опасно. Призоваваме стопаните, щом заколят прасе, веднага да носят проби в лабораториите и да не консумират, докато не излезе резултатът. Превенцията е у хората, всеки трябва да се пази", обясни д-р Цанова.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България