Отчаяни кръчмари примамват клиенти с риба по гръцки

Ресторантите по Южното Черноморие включват в менюто много риби, приготвени според тях по традиционна гръцка рецепта.

Собствениците на крайбрежните заведения са избрали този начин за борба с „ол инклузив” системата

18 лева струва порция скариди “Саганаки”

Отчаяни кръчмари примамват с „риба по гръцки” и други подобни ерзац гръцки манджи туристите по Южното Черноморие. Очертава се слаб сезон, заради това собствениците на крайбрежните заведения са избрали с „гръцкия” номер да привлекат повече клиенти и да спасят търговията си от „ол инклузив” системата.

В менюто по крайбрежните ресторанти откриваме задушения ватос по гръцки, който струва 15,89 лв. за порция, толкова са и скаридите - пак по гръцки, само че с 50 грама по-малко от ватоса. 17,89 лв. Плащаме за чиния със скариди "Саганаки", а порция от 300 грама калкан струва 39,89 лв. Предлага се и плато "цял калкан на тиган", което се състои от 4 порции.

Най-народна цена държи цацата, която се харчи по 3 лева порцията, пържена, по българска рецепта, в комбинация със студена наливна бира, която струва 2 лева халбата. Пържените попчета, по български, струват 8,89 лева за 300 грама, а сафридът на тиган е 11,89 лв. Супата от риба е два вида. Освен традиционната, от колкото се може повече черноморска риба, която струва 5,69 лв., има и средиземноморска, която се продава по 7,89 лв. В Созопол в по-луксозните ресторанти народната цаца я няма. Пърженият сафрид върви по 12,90 лева порцията, чернокопът на скара е 16,99 лв., а пърженият калкан удря 40 лева порцията.

По ресторантите лавракът на скара е 24,99 лв., а рибената чорба е 5,99 лева, като изрично се споменава, че не е от скумрия, а от по- класни риби.

В Бургас рибената чорба от скумрия е около 3 лева, а над 5 лева е от “букет” морски дарове.

На култовия далян “Чайка”, където е сниман филмът “Оркестър без име” още отсега е пълно с гости. Тук удоволствието е две в едно - хем вкусна риба, току що извадена от морето, хем приказна гледка към вълните. Далянът е между Созопол и Каваците и тук е засадено борче от първия космонавт Юрий Гагарин. А сега борчето е голямо дърво.

Рибената чорба на даляна е 5,90 лв., сафридът, пържен е 11,90 лева. Предлагат също и филе от попче, порция от което върви около 17 лева.

Един от най-старите далянджии - Димитър Янчев Брадата, който по настоящем е кмет на рибарското селище Ченгене скеле казва, че на далян се ходи само с хляб. Навремето на огъня къкрел огромен казан, вечно пълен с най- прясна и вкусна риба. Имало достатъчно ракийка и винце. Затова за всеки гост било задържително само едно - да носи хляб. И две яйца, ако иска супата да е застроена.

 

В менюто

Пресен паламуд се появи по никое време

В Ахтопол сезонът традиционно започва по- късно, но там пък са едни от най- добрите риболовци в региона. Още сега в заведенията изобилства от прясна риба - зарган, сафрид, попчета. Има и миди и скариди. Тук сафридът например е значително по-евтин от созополския - 8,90 лева. Атракцията обаче е паламудът и то пресен.

Ахтополските рибари наловиха огромно количество паламуд, който се появи преди броени дни в залива. Сега заведенията, които го изкупиха го предлагат в три варианта и на различни цени по 14 лв. за порцията пържен паламуд от 300 грама. 15 лева струва чиния от рибата на скара, която е 400 грама. Също толкова, но вече 500 грама порцията струва паламудът на керемида.

Пламудът сега си хвърля хайвера, а фактът че дойде толкова много по нашите брегове през този период на годината е добър знак, радват се рибарите. В момента ловят основно сафрид, попчета и скорпид. Скорпидът е отровен, но щом се обработи и се махнат шиповете и кожата му- става идеален за блюдо, тъй като месото му много вкусно.

 

По крайбрежната алея

Рибена чорба и миди изкушават летовниците във Варна

Цените в кръчмите са ниски, оборотът е солиден

Даниела Фархи,

ТРУД, Варна

Рибена чорба и миди са най-често поръчваните ястия в заведенията по крайбрежната алея във Варна. Ресторантите и капанчетата вече са пълни с летовници. Заради капризите на времето оборотът е солиден - щом завали, всички плажуващи се изсипват в най-близката кръчма. Вероятно затова цените в началото на сезона не са по-ниски от пиковия август миналата година.

Порция пресни черноморски миди, доставени от фермите на север, варира от 8 до 10 лв. според това как са приготвени. Много се търсят мидите по моряшки и пълнените с ориз по бургаски. Чорбата с черноморски риби край плажа струва 5-6 лв., но в града може да се намери и за 3,50 лв. Елитни ресторанти по крайбрежната алея предлагат и супа от морски дарове с пипала от октопод, миди, скариди за 8-9 лв. Макар че на рибната борса кило цаца струва 2 лв., в капанчетата порцията не пада под 5 лв., а някъде достига и до 7 лв.

На Златни пясъци народната риба изобщо отсъства от менютата, в които най-евтин е сафридът - 12-13 лв. В града същата порция струва 8,50-10 лв. Въпреки че преди десетина дни излязоха първите пасажи черноморски сафрид, в заведенията се предлага и турски. Най-скъп в менютата остава калканът - 28-30 лв., колкото се продава килограмът на борсата. За сметка на високите цени в кръчмите, туристите във Варна се радват на две безплатни екстри - 3-часови пешеходни обиколки на забележителностите в центъра и медицинска помощ на плажа.

В града вече почиват немци, поляци и въпреки прогнозите за солиден спад на организираните летовници от Русия, на пясъка масово се чува и руска реч. Причината е, че има изгодни нискотарифни полети от Варна до Москва и обратно. С тях пристигат индивидуални туристи, които по правило отсядат в апарткомплексите или в частни квартири, резервирани онлайн. Този сезон във Варна и курортите ще почиват повече чехи, украинци, французи, за първи път от години ще има и доста британци. Въпреки че морската вода още е хладна, на охраняемите плажове вече дежурят 62 лекари, медсестри и 3 реанимобила.

 

Сервират порции по 6 евро

Гърция намали цените заради ДДС и турската конкуренция

Атина,

Бойка Атанасова, наш кореспондент

Рибата е божествена храна и няма религия на света, която да забранява яденето на риба. Гърция е популярна не само с красивите си острови и кристално чистата вода, но и с добрата си кухня. Любителите на морски дарове не пропускат да опитат гръцките специалитети. Рибата е сред основните храни в менюто на гърците, а кулинарните изкушения са навсякъде. Цената обаче зависи от сезона, категорията на заведението, местоположението му.

Обикновено средната цена за гръцката ципура с тегло 300-450 грама е 6,30 евро/кг, а лаврака със същия грамаж върви 6,00 евро/кг. Порция калмари в таверна се продава около 8 евро.

Барбуни порция струва 12 евро. Сардела и гаврос по 5 евро. Цените тръгнаха надолу не само заради намаленото ДДС, но и заради турската конкуренция.

Глобите при неспазване на изискванията са толкова високи, че собствениците на заведения по плажовете в Гърция бяха принудени да променят цените си. 500 евро е глобата за продажба на стоки на по-високи цени от държавно определените и 1000 евро - при липса на ценоразпис. Наказателните такси се удвояват, ако нарушението се повтори.

 

Това лято

Пътуваме до морето по-скъпо

Това лято ще пътуваме до морето по-скъпо от предишното лято. Това показва справка на специализирания сайт за гориво fuelo. net. Бензин А95 на бензиностанциите вчера се търгуваше по 2,26 лв. за литър или с 0,03 лв. по-скъпо от миналата година. При дизела поскъпването е с 0,07 лв. за литър за година, като в момента горивото струва 2,32 лв. за литър.

Автомобилите на газ, обаче, ще пътуват по-евтино, тъй като горивото е отчело поевтиняване с 0,05 лв. за литър и се търгува по 0,98 лв.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Туризъм