От Ком до Емине за 2 дни и 22 часа

Недоспиване и силен вятър едва не го отказват

Най-трудно му е било на на Беклемето

Най-дългият туристически маршрут в България – “Ком-Емине”, може да бъде изминат с колело за по-малко от три дни. Доказа го тази седмица планинският колоездач Борислав Йорданов, който счупи собствения си рекорд, поставен преди малко повече от месец, преодолявайки 600-километровата отсечка по билото на Стара Планина за 2 дни, 22 часа и 49 минути.

 

Ден след постижението си 31-годишният мъж разказа пред “Труд” за трудностите по пътя и за първите часове от възстановяването си. “Налага се да ям по много, защото по време на прехода съм изгарял повече калории, отколкото съм приемал. Същото се отнася за съня - опитвам се да наваксам, но засега не успявам да заспя изобщо”, сподели той.

Борислав стана известен през 2014 г., след като постави рекорд за преминаване на маршрута с велосипед без поддържащ екип – за точно 5 дни и 4 часа. На 4 август тази година той записа 3 дни и 9 часа, с екип. Месец след като измина трасето, отново потегли от Ком към Емине.

Разказва, че най-трудно му е било при Беклемето в централната част на Стара планина, където заради преумората, недоспиването и неблагоприятните атмосферни условия едва не се отказва. През първите два дни на прехода е спал едва около два часа: “Първата спирка за сън беше на хижа Кашана и пристигнах с един час по-рано, отколкото предишния път. Там бях планирал три часа сън, но не можах да заспя и тръгнах след един”. В резултат на следващата контрола пристига с половин час закъснение: “Бях уморен и разконцентриран. Това оказа влияние на мотивацията ми и в един момент мислех да се откажа”.

През този етап от маршрута се сблъсква и със силен насрещен вятър. На хижа Добрила обаче го очаква Антония Григорова – жената, пробягала за най-кратко време разстоянието от връх Ком до нос Емине: “Беше ми взела супа, пържени картофи, пъдпъдъчи яйца и домати”. Григорова придружава велосипедиста през следващата част от трасето. Във вечерните часове на 11 септември двамата достигат връх Ботев, където ги очаква по-голямата част от екипа. Тръгват малко преди да мръкне и карат на фарове. Стигат хижа “Тъжа”, но в района на връх Росоватец отново ги посреща силен вятър. “Буквално ни спираше, не можехме да караме и се наложи да бутаме колелата. При спускането поривите бяха толкова мощни, че ни избутваха от пътеката. За щастие, след хижа “Мазалат” времето се успокои и така продължихме към Шипка, където по план трябваше да спя”, разказа Борислав. Преди да стигнат обаче се случва инцидент - Калин Русев - организатор на инициативата “Велоносен поход”, пада и чупи ръката си. За да не спира походът, той кара още час и половина до Шипка, откъдето с автомобил го транспортират в болница. Междувременно Борислав получава първите си два часа сън.

През следващата част от прехода - до Бузлуджа, хижа “Българка” и Кръстец, го придружава Александър Алексиев, най-добрият в планинското колоездене у нас. “Той много се грижеше за мен – непрекъснато ми напомняше да пия вода и да се храня. Това е много важно, защото от умората се забравя. Храненията трябва да са през 30 минути, през 1 час е късно, тъй като човек не успява да възстанови калории”, разкрива рекордьорът. С Александър успяхме да изпреварим графика и стигнахме до Котел с половин час по-рано. Там ме чакаше приятелят ми от студентските години Васко Василев, той е шампион на България. В следващите етапи маршрутът става по-лек и Борислав успява да достигне до нос Емине за рекордно време на 13 септември по обяд.

Той и екипът му се надяват с постижението да повдигнат темата за нуждата от повече обособени веломаршрути в България. Според тях “Ком-Емине” - най-дългият пешеходен туристически маршрут у нас, може да се превърне официално и във велосипеден. “Някои закони ограничават колоезденето в планините. В нашия случай, там където е забранено да се кара, аз просто си нося колелото или съм получил разрешение”, коментира той.

“Иска ми се да не трябва да се молим на някого, за да покараме колело в планината”, пожелава си рекордьорът.

Борислав се зарича да не мисли за нови рекорди, поне до края на годината: “Все още се възстановявам и ми е трудно да мисля за нови постижения. Сега искам просто да почивам. Имаме планове за следващата година, но не сме решили какво точно ще бъде”.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Лица