От милиони в „Арсенал“ до пране на ръка

Драматичната история на Емануел Ебуе

Денят е 17-и май. Годината - 2006-а. На стадион „Стад дьо Франс“ във Франция 22-годишният защитник на лондонския „Арсенал“ Емануел Ебуе играе финал в Шампионската лига със своите съотборници срещу „Барселона“. Роденият в град Абиджан котдивоарец е на крачка от реализирането на мечта на всеки футболист - да спечели най-престижния клубен турнир в света. 15 минути преди края на редовното време „топчиите“ водят с 1:0 с гол на Сол Кембъл. Въпреки това отборът на Арсен Венгер допуска два гола в рамките на пет минути и каталунците грабват трофея. Каква драма! Какво разочарование! Но най-добрите години от живота и кариерата на Ебуе тепърва предстоят.

Бранителят е част от „Арсенал“ повече от шест сезона. Под ръководството на Венгер изиграва 214 срещи във всички турнири и вкара 10 гола. След това преминава в „Галатасарай“, с който става шампион два поредни сезона. Печели купата и два пъти суперкупата на страната. За националния отбор на Кот Д'Ивоар има 79 мача и 3 попадения. Играе с представителния тим на родината си на пет турнира на Купата на африканските нации и две световни първенства. Днес Ебуе е на 34 години. Няма пукната пара и се пере на ръка.

През 2005 година малко преди трансфера си в Лондон, Ебуе се жени за Орели, от която в последствие има три деца - Маеве, Клара и Матис. Изглежда, че това е перфектното семейство, но... В третия си сезон на „Емиратс“ стартират и първите пропуквания в живота. Футболистът започва титуляр срещу „Уигън“, въпреки че е с контузия. В последствие Венгер го сменя под бурните освирквания от трибуните. Ебуе се прибира в къщи, заключва се в спалнята и отказва да говори със съпругата си, бременна по това време в седмия месец. Подобен епизод в семейния живот на човек едва ли ще изненада някого. Емануел е подкрепен от приятели и по-специално от своя сънародник и съотборник Коло Туре.

Бранителят се връща към нормалния начин на живот и всичко изглежда наред. Следват две трагедии, които се оказват решаващи за случилото се в последствие. Ебуе губи човекът, който на практика го е отгледал. Става въпрос за дядо му Амаду Бертина, който умира от рак на простатата. Малко след това брат му Н'Дри Серже загива в катастрофа. В последствие Ебуе сам признава, че след тези трагедии е било трудно да се живее с него. За капак следва и трансфер от “Арсенал” в “Галатасарай”. Въпреки стъпката надолу в кариерата предстоят силни изяви на защитника за гранда от Турция. Следват и първите спечелени отличия на клубно ниво за Ебуе. През 2016 година обаче нещата отново се объркват. Котдивоарецът е на път да сбъдне една от последните си мечти, а именно отново да играе на Острова. Подписва договор със “Съндърланд”, но веднага е наказан от ФИФА. Световната футболна централа му спира правата за 1 година. Причината - Ебуе дължи над 1 млн. евро на бившия си агент Себастиан Босо.

“Тогава реших да се самоубия”, призна преди дни футболистът за английския вестник “Мирър”.

Защитникът попада в дълбока депресия. Заключва се в една от стаите у дома и не пуска никого в продължение на дни. Нито той излиза навън.

“През повечето време лежах и четях Библията - споделя Ебуе. - Всяка сутрин се събуждах в 4 часа сутринта и започвах да пращам съобщения до всички приятели, на които имам телефонните номера с призив да се обърнат към християнството. Тогава семейството ми ме спаси.”

От милиони в „Арсенал“ до пране на ръка

Съпругата му Орели го изправя на крака. Футболистът започва да тренира в полуаматьорския английски “Анфил Таун” и се надява съвсем скоро отново да започне да прави това, което умее най-добре.

И нещата изглеждат си идват на мястото. През септември Ебуе се договаря с “Тюрк” (Лимасол), състезаващ се в най-силната лига на Северен Кипър. На бранителя му остава само да премине медицински прегледи, преди да започне да играе. Но всичко отново рухва. На Ебуе са открити аномалии в кръвната картина. Изпратен е за допълнителни прегледи в Лондон. Турските медии излизат със сензационни заглавия.

“Емануел Ебуе е полен от СПИН!”.

Текин Биринки, агент на играча, опровергава информациите.

“Това са пълни глупости - казва мениджърът. - Турските медии пишат лъжи. Дори и това да се окаже вярно, не трябва да се пише за това по този начин.”

Орели, съпругата на Ебуе и неговата най-голяма опора, си тръгва. Тя взима трите деца и всичките пари на футболиста.

“Така приключи и мечтата ми отново да играя - казва Ебуе пред “Мирър”. - Полицията ще дойде тук, в моята къща всеки момент. Понякога просто изключвам всички лампи, за да изглежда, че няма никого. Това е моята собствена къща, която купих с много труд. Ще се боря до край, защото всичко това е несправедливо. До мен са само приятелите ми Ясмин Разак и Ломано Луа Луа. Понякога преспивам и в тях. Къщата на Ясмин за мен е като бункер, защото мога да се скрия по всяко време. Когато съм там, спя да пода в дневната, защото има деца и не исках да ги безпокоя.”

Когато Орели напуска Ебуе, той е принуден да прехвърли на децата си всичко, което изкарал в Турция – общо 8 млн. евро. В момента съпругата му води дело срещу него за къщата, в която живее. Домът скоро ще бъде прехвърлен на нея и ето защо котдивоарецът се крие. Ебуе очаква съдебните изпълнители да се появят с полиция и да отнемат последното, което има.

Освен това Емануел не е виждал децата си от юни и това е най-голямата му болка. Футболистът признава, че една от причините да стигне до просешка тояга е, че не знаел как да управлява парите си. По-точно той не разбира абсолютно нищо от финанси. Затова оставя всички документи по транзакции и сметки да бъдат движени от... неговата съпруга. Ебуе има и прекалено много съветници, които също не разбират нищо от пари, но въпреки това му казват какво да прави с тях. Така губи абсолютно всичко.

Днес известният футболист дори не разполага с пералня в своя дом.

“Спомням си много добре моята баба, която ме научи да готвя и чиста като малък - казва още Ебуе. - Благодарение на нея сега мога да се пера на ръка. Всеки ден. Всякакви дрехи. Ръцете ми станаха изключително груби, защото все едно съм на работа във ферма.”

Ебуе се чувства като в капан, но не губи надежда.

“Искам Бог да ми помогне - казва бившият футболист на “Арсенал” и “Галатасарай”. - Само той може да ме спаси от всички ужасни мисли, които възникват в главата ми. Продължавам да му благодаря, че все още имам живота си.”

А той не може да му бъде отнет от финансисти, съдия изпълнители или Орели. Това може да направи само Господ или... самият той.

Снимки: Twitter

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Футбол Свят