Лиляна Павлова: От София даваме старт и на първите проекти на Балканите

„Вярвам, че след утре европейската перспектива за страните от Западните Балкани и подкрепата на ЕС по пътя им към реформи ще стане необратим процес. Надявам се заедно да отключим потенциала им по един добър начин“.

Това каза министърът за Българското председателство на Съвета на ЕС Лиляна Павлова в приветствието си към участниците във форум в НДК, в който участваха бизнес лидерите от региона, съобщиха от пресцентъра на българското европредседателство. Събитието „Инвестиционен потенциал на Западните Балкани“ от календара на Българското председателство е организирано от Български форум на бизнес лидерите.

"Сега е времето да се обединим, въпреки различията, за да не изпуснем възможността, която имаме. Днес тук трябва да намерим това, което ни събира", призова министърът за Българското председателство. Лиляна Павлова потвърди готовността на страната ни да сподели своя опит със съседните ни страни по пътя на икономическите и административни реформи, по направление на сигурността и законността, и за осъществяване на свързаността между страните региона и между региона и Европа. Министър Павлова обърна внимание на факта, че в утрешния ден предстои да бъде обсъдено и конкретното финансиране на проектите.

„ЕС е най-големият инвеститор и търговски партньор за страните от Западните Балкани. Именно отварянето към нашият регион дава възможност за растеж, икономическо развитие и просперитет, който искаме – имаме над 20 милиона млади хора, които са и капацитет, и работна ръка, от които всички се нуждаем“, отбеляза министър Павлова.

"Затова и цел на Българското председателство са не само политическите декларации, а конкретиката. Затова и към т. нар. „декларация от София“ ще бъде очертан и пътя, по който страните от Балканите трябва да извървят. Ще бъде даден и старт на първите проекти и ще бъдат подписани първите меморандуми – между България и Гърция и България и Македония, например", допълни министър Павлова.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България