Папата в будистки Тайланд

Прикани католическите свещеници там да станат мисионери

Младите са обсебени от новите технологии

Папа Франциск насърчи Католическата църква в преобладаващо будистки Тайланд да не се бои да променя езика си, така че да съответства на местната култура, за да привлича нови вярващи, и особено младежите, обсебени от консуматорско отношение и нови технологии, предаде Франс прес.

Една от мисиите на аржентинския папа е да посещава отдалечени части на света, за да поощри изолираните, но склонни да се разрастват католически общности. По света има над 1,3 милиарда католици, но в Азия те са едва 145 милиона, което прави 3,28 процента от населението. В будистки Тайланд католиците са към 400 000 - под 0,6 процента от жителите на страната.

В този контекст Светият отец призова тайландските свещеници да не се отказват, макар да са малобройни. Той ги насърчи да последват примера на мисионерите, започнали да покръстват страната през 16-и век, и да не се страхуват да си служат с нови символи и образи, за да направят по-разбираемо посланието на Църквата за хората.

„За мнозина християнската вяра е чужда вяра, религия на чужденците“, отбеляза папата и обясни, че затова свещениците трябва да се осмелят да говорят за вярата „на местния диалект“ и да стигат по-далеч от превеждането на текстове.

Свещениците и епископите в Тайланд трябва да се заемат „с бича на наркотиците и малтретирането на хора, както и с икономическото и социалното неравенство“, каза папата.

Пред епископите от Федерацията на азиатските епископски конференции Светият отец призна, че задачата им е трудна, имайки предвид засилващият се консуматорски и материалистичен начин на мислене, най-вече сред младите хора, обсебени от новите технологии.

Според различни проучвания тайландците прекарват над девет часа дневно в интернет, използвайки смартфоните си.

В събота Франциск заминава за Япония на визита, която ще има много по-политически характер, тъй като ще посети Нагасаки и Хирошима, където преди 74 години две американски атомни бомби отнеха живота, съответно, на 74 000 и 140 000 души.

БТА, със съкращения

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Мнения