Париж задейства план за Брекзит без сделка

Мей стартира преговори, след като оцеля във вот на недоверие

Корбин постави „червена линия”

Франция задейства план, чрез който страната да се подготви за Брекзит без споразумение - вариант, който изглежда все по-вероятен след като сделката бе отхвърлена от британския парламент във вторник вечерта, предаде АФП.

Френското правителство е предвидило “законодателни и юридически мерки, чрез които да се избегне прекъсването на права и ефективно защитаване на правата на нашите сънародници и на нашите предприятия”, посочи премиерът Едуар Филип. В плана са заложени и 50 милиона евро инвестиции за подпомагане на френските летища и пристанища за справяне с последиците от евентуален твърд Брекзит. “Правителството носи отговорност страната ни да е готова, интересите на гражданите ни да бъдат опазени и защитени”, заяви Филип.

Британската премиерка Тереза Мей започна преговори с депутати, гласували срещу сделката за Брекзит, в опит да постигне консенсус. Късно в сряда правителството оцеля с 19 гласа мнозинство във вот на недоверие, свикан от опозицията след отхвърлянето на споразумението.

Лидерът на лейбъристите Джереми Корбин обаче не се яви за разговори, като постави “червена линия” за участието му в тях - Мей да гарантира, че няма да има излизане от ЕС без споразумение. За пръв път Корбин не изключи партията му да подкрепи втори референдум за Брекзит.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа