Парното с 23% по-скъпо спрямо миналата зима

Цените на млякото, сиренето и кашкавала нараснаха с 9,9%

Депозитите в банките реално се топят

Парното през декември е било с 23,1% по-скъпо от същия месец на предходната година, става ясно от обявените вчера данни на Националния статистически институт. Поскъпването на парното с 23% и на газообразните горива със 17,3% са сред основните причини за инфлацията, която за цялата 2017 г. достига 2,8%. Повишаването на цените е доста по-бързо от лихвите по депозитите, които вече са под 5% за година. В резултат инфлацията изяжда спестяванията на хората и фирмите в банките. А все повече хора търсят алтернативни възможности за инвестиции и купуват имоти, злато или дялове във взаимни фондове.

За година млякото, млечните продукти и яйцата са поскъпнали с 9,9%, маслото и олиото – със 7,5%, а месото и месните продукти – с 4,8%, сочат данните на НСИ. Цената на плодовете е нараснала със 7,3%, но при зеленчуците има спад с 1%. Горивата и смазочните материали за автомобилите са поскъпнали за година с 6,7%, сочат още данните на НСИ. Цените на застраховките, свързани с транспорта, са нараснали с 12,3%, а на твърдите горива – с 8,3%.

Само за месец декември инфлацията е 0,4%, обявиха от НСИ. Основно инфлацията се дължи на вдигането на цените на хотелите и ресторантите с 1,1%, на развлеченията с 3,3% и на транспорта с 1,9%. Заради коледните и новогодишните празници през декември хотелите са вдигнали цените със 17,2%. Като цяло през декември храните са поевтинели с 0,2%, а цените на дрехите и обувките са паднали с 0,6%. От храните най-много са поскъпнали доматите - с 12,2%, и краставици - с 11%.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Икономика