Партията на малцинствата

Нито един няма визия за Америка

С наближаването на президентските избори в САЩ, след по-малко от година, Демократическата партия не е в състояние да намери кандидат на висота. Поради липсата на качество, залага на количеството! Демократическата партия има проблем, или по-скоро 17 проблема. Засега нито един от 17-те кандидати изглежда не е в състояние да победи Доналд Тръмп, врагът, единствената тема, която успява да обедини демократическия лагер. Нито един няма визия за Америка. Нито един няма харизмата на последните двама президенти демократи Бил Клинтън и Барак Обама, които още на първичните избори предизвикаха ентусиазъм отвъд собствения си политически лагер.

Фаворитът вече не е съвсем фаворит, още повече, че милиардерът Майкъл Блумбърг, с идеи, доста близки до тези на Джо Байдън, се впусна в надпреварата, купувайки си телевизионни реклами за 30 млн. долара, докато повечето от останалите кандидати изобличават ролята на парите в политиката. С малки изключения, пресата продължава да щади Джо Байдън.

Когато благодарение на разочарованието от Байдън, нарасна рейтингът на Пит Бътигиг, „умереният бял хомосексуалист“, по думите на американската преса, кмет на малък град, той бе жестоко нападнат заради предполагаемата си неспособност да стигне до черните малцинства. Бътигиг се защити неубедително, твърдейки, че опитът му с гей „малцинството“ може да му бъде от полза за афро-американската общност.

Едно време партия на сините якички - американските работници, Демократическата партия се превърна в партия на малцинствата: черни, испаноезични, ЛГБТ, както и на белите интелектуалци. Който и да е кандидатът на демократите, той няма да може да спечели без силна мобилизация на тези групи в негова подкрепа, но няма да спечели и ако не се обърне към част от белите избиратели, някои от които са склонни да смятат, че демократите не се интересуват от техните проблеми, като покупателната способност, заетостта или културните им представи. По-малко от година преди президентските избори те имат да решават проблем. Биха могли да отправят спешен призив: „Отчаяно се търси Обама!“.

(Със съкращения, превод “Гласове”)

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Мнения