Пенсионери получават по 40 лв. за Коледа (обзор)

Борисов обяви, че доброто състояние на икономиката е направило възможни бонусите

Изплащането на добавките започва от 7 декември

Над 1,2 млн. пенсионери ще получават коледни добавки от 40 лева. Това обяви министърът на труда и социалната политика Бисер Петков пред журналисти в Министерски съвет. На вчерашното си заседание правителството гласува близо 50 млн. лв. за коледни добавки за част от пенсионерите.

В началото на правителственото заседание премиерът Бойко Борисов обяви, че Министерски съвет работил здраво през седмицата. “На два пъти вдигахме пенсиите през годините. Доброто състояние на икономиката, добрата работа на приходните агенции и ангажимента, който имаме, ни дават възможност да вземем решение за 50 млн. лв. за пенсионерите за Коледа, ако го подкрепите, така тази добра традиция ще продължи”, обърна се към министрите Борисов.

След заседанието Бисер Петков обясни, че коледна добавка в размер на 40 лева ще получи всеки възрастен, чиято пенсия е до 321 лева, включително. Социалният министър поясни, че сумата е предлаганата линия за бедност за 2018 година. “По данни на Националния осигурителен институт 1 232 000 пенсионери получават такива пенсии и ще получат коледни надбавки. Това представлява около 57% от всички пенсионери”, уточни министър Петков. Той допълни, че коледните добавки ще бъдат изплатени заедно с декемврийските пенсии, чието изплащане започва от 7-и. “Целта беше да се запази обхвата, така че броят на пенсионерите, които ще получат тази година е приблизително равен на миналогодишния”, каза още министър Петков.

За изплащането на добавките към пенсиите за Коледа правителството ще отпусне допълнителни 49 300 000 лева по бюджета на Държавното обществено осигуряване. Средствата са осигурени за сметка на преструктуриране на разходите и/или трансферите по централния бюджет за 2017 г.

На вчерашното си заседание правителството прие и отчета за 2016 г. за изпълнението на актуализираната Национална стратегия за демографско развитие на България (2012-2030 г.).

Там е посочено, че средната продължителност на живот на населението на България се увеличава до 74,7 години, детската смъртност в страната намалява, а коефициентът на плодовитост се задържа на близки до средните за страните-членки на ЕС нива.

По данни на НСИ, към 31 декември 2016 г. населението на България е 7 101 859 души, което представлява 1,4% от населението на Европейския съюз. В сравнение с 2015 г. то е намаляло с 51 925 души, или с 0,7 на сто. Подобно на предходните години, понижението се дължи главно на отрицателен естествен прираст, а не на външна миграция.

През 2016 г. в България са се родили 64 984 деца. В сравнение с 2015 г. броят им намалява с 966 или с 1,5 на сто. Средната възраст на жените при раждане на първо дете се увеличава от 26,9 години през 2015 г. на 27 години през 2016 г.

По отношение на стандарта и качеството на живот на населението се наблюдават позитивни промени, пише в приетия от правителството отчет. През 2016 г. годишният общ доход средно на лице от домакинство е бил 5167 лв., което е с 4,3% повече спрямо 2015 година. За периода 2008-2016 г. общият доход средно на лице от домакинство се увеличава близо 1,5 пъти.

 

Още средства за 234 градини и училища

Насочват 440 796 лева към общините за образование

Правителството одобри допълнителни трансфери по бюджетите на общини в размер на 440 796 лева. Със средствата, заложени в бюджета на министерството на образованието, се финансират на дейности по националните програми “Оптимизация на училищната мрежа” и “Развитие на системата на предучилищното образование”.

За националната програма “Оптимизация на училищната мрежа” са предвидени 38 076 лв. Те са за закриване или преобразуване на училищата, както и за създаване на средищни училища на територията на съответната община.

За националната програма “Развитие на системата на предучилищното образование” се предвиждат 402 720 лева. С тях ще се финансира организирането на допълнително обучение на деца от подготвителните групи в държавни и общински детски градини и училища. Целта е да се създадат условия за равен старт на децата при постъпването им в първи клас.

Средствата са предназначени за 234 общински детски градини и училища. На вчерашното заседание на Министерски съвет Сградите на две професионални гимназии – по селско стопанство във Велики Преслав и по керамика в Елин Пелин, стават общинска собственост, реши правителството. Досега те са били публична държавна собственост, управлявани от МЗХ и МОН като техен принципал, но са преобразувани в общински училища.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България