Пишат некролога на хартиената администрация

В момента от бизнеса и гражданите за 1422 предоставяни услуги искат 5985 документа

“Хартиената администрация” окончателно ще изчезне, а бизнесът и гражданите ще си отдъхнат от ходене по гишетата, заяви пред “Труд” вицепремиерът Томислав Дончев. Предвидено е от 1 ноември тази година администрациите да обменят документи единствено по електронен път, допълни Дончев, в чийто ресор е създаването на електронно правителство.

Още от началото на февруари всички административни органи са длъжни да регистрират профили в системата за е-връчване.

Тази система предоставя възможност за връчване по електронен път на фишове, глоби и други административни актове, въведени със закон. Услугата позволява на гражданите, на бизнеса и на други организации да изпращат документи до администрациите, както и жалби и заявления по Закона за достъп до информация. Достатъчно е гражданите еднократно да се регистрират с ПИК на НОИ или квалифициран електронен подпис. По този начин драстично се ограничава времето и се намаляват разходите за взаимодействие с администрацията.

Всички администрации, които нямат собствени системи за документооборот, също ще използват този ключов компонент на електронното управление, увериха от Държавна агенция “Електронно управление” (ДАЕУ).

Към края на 2017 г. в системата за е-връчване са регистрирани близо 3500 потребители. Изпратени са над 6700 съобщения. Само за три месеца Националният осигурителен институт връчи повече от 2000 документа на физически лица.

Към януари тази година 135 са институциите, които реално участват в електронен обмен на съобщения, а още 272 са заявили, че са готови да се присъединят до края на месеца.

Анализ на експерти на ДАЕУ показа, че за 1422 административни услуги, които предоставят, чиновниците изискват 5985 документа от гражданите и бизнеса. За пръв път агенцията направи конкретни крачки към същността на електронното управление - от изискване на хартиени документи и разхождане на хората по опашки на гишета да се премине към служебен обмен на данни от регистри. За да се премахне изискването само на 12 хартиени документа, в момента тече изменение на над 70 закона и повече от 100 подзаконови нормативни актове. Причината е, че в голяма част от законите е записано, че даден документ се издава на хартиен носител, подпечатан с мокър печат.

От първи март по предложение на правосъдното министерство свидетелство за съдимост за неосъждани няма да се издава от съда. Информацията за статуса на гражданите ще се удостоверява по служебен път.

В края на миналата седмица по искане на БСП в парламента се състоя дебат за е-управлението. Социалистите обаче забравиха темата във вчерашния дебат по вота на недоверие, въпреки съгласието на Томислав Дончев, че “гишетата генерират корупция”, тъй като са свързани със субективен фактор. До края на март Дончев трябва да представи пред Народното събрание доклад за текущото състояние на електронното управление.

От левицата поискаха да знаят къде са потънали 2 млрд. лв. за е-управление, давани в периода 2002-2016 г. Дончев обяви, че са похарчени едва 100 млн. Той подчерта, че купуването на компютри и принтери от администрациите не е е-управление.

Оказа се, че не отговаря на истината и широко тиражираното твърдение, че Естония е похарчила само 50 милиона лева за електронно управление. За последните 15 години, Естония харчи приблизително 1% от годишния си национален бюджет за електронно управление, т.е. приблизително 60 милиона евро годишно.

62 регистъра осигуряват достъп до справки

Още 95 млн. лв. харчим за е-управление

Планираните разходи за е-управление за тази година са в размер на около 95 млн. лв. Това е реалната сума, която е проверена и одобрена от правителството. В нея са включени и разходите за придобиване и подмяна на компютри, принтери и друго оборудване, което няма никаква връзка с е-управлението. Това са разходи за осигуряване на работата на самите администрации. Разходи, без които ведомствата няма как да работят, дори и с хартиени документи.

Към края на миналата година е осигурен достъп на административните органи до необходими им справки от 62 регистъра, поддържани от 22 първични администратора (публични органи, които събират от гражданите и бизнеса първични данни). Регистрирани са над 110 000 броя заявки средно на месец за получаване на данни от регистри, необходими за извършване на вътрешна електронна административна услуга. Дигитализирането на регистрите се оказа една от най-сложните задачи, тъй като много от администрациите, предимно местните поддържат данните си на хартия. Това важи най-вече за регистрите отпреди 2001 г. За 15 години администрациите не са вложили никакъв ресурс тези регистри да бъдат цифровизирани. Те дори не са си направили труда поне да сканират документите, основна част от които се отнасят до гражданско състояние. За този проблем алармира още през лятото на миналата година вече бившият председател на ДАЕУ Росен Желязков.

Киберсигурност

Влизане в БАЦИС - само с ел.подпис

Девет са били забележките на Държавна агенция “Национална сигурност” (ДАНС) към работата на Българската акцизна централизирана информационна система (БАЦИС) на Агенция “Митници”. “Осем от тях са напълно поправени със софтуерни и организационни промени, а по деветата все още се работи. Тя е свързана с това, че в цялата система на БАЦИС вече ще се влиза само с електронен подпис, а не с една парола, както досега. Сред посочените от ДАНС слабости на системата е било използването на програми за комуникация като Skype и ICQ на компютрите, от които се влиза в БАЦИС. Този проблем вече е отстранен като Skype и ICQ са забранени. Друга предприета мярка е прекъсването на възможността в БАЦИС да се влиза чрез отдалечен достъп от устройства извън тези в митниците.

Годишно се купуват по 30 000 нови машини

Учрежденията сменят 130 000 компютри на 4 г.

В държавната администрация има 129 985 персонални компютри (съгласно Доклад за състоянието на администрацията през 2016 г.). При среден темп на подмяна 4 години, следва годишно да се подменят около 30 000 компютри, което надвишава 30 млн. лв. годишно. Това необходимата сума, без да се отчитат разходите за поддръжка, лицензи, софтуер и т.н,

За първи път със създаването на ДАЕУ е въведена пълна отчетност и прозрачност на всички планирани и реализирани проекти и разходи за е-управление, както и пълен бюджетен контрол на разходите за електронно управление по Бюджет ‘2018.

Работа на парче

Системите „не си говорят”

Разработените до момента системи и техните функционалности към 2017 г. не могат да бъдат използвани като обща платформа за електронно управление. През годините се е допускало всяка администрация да разработва собствени системи и е-услуги, без да се гледа как те се съотнасят към останалите системи и услуги в държавата и без оглед на каквато и да била съвместимост.

Затова са финансирани проекти със спорен обществен ефект, например за електронизиране на услуги, които почти не се ползват от гражданите и бизнеса. Такъв пример е услугата за онлайн регистрация на каруца на община Пещера. На сайта на общината е записано, че гражданите могат електронно да регистрират на пътно превозно средство с животинска тяга.

МЛАДА СМЯНА

Деветокласници създадоха приложение срещу

телефонните измами

Общо 19 участници в 6 екипа реализираха близо 440 часа кодене за дните на хакатона.

Приложение за превенция на телефонни измами, разработено от трима ученици от 9 клас на Технологичното училище по електронни системи към ТУ-София (ТУЕС), спечели приза за най-завършен проект в провелия се през миналия уикенд първи у нас граждански хакатон по електронно управление Sloth.Works Civic Hackathon, подкрепен от ДАЕУ. Сред отличените проекти са още и решение за създаване на базов регистър с консолидирана версия на законодателните актове в машинно-четим формат и приложение за установяване на свързаности в Търговския регистър. Общо 19 участници в 6 екипа реализираха близо 440 часа кодене за дните на хакатона, информираха от ДАЕУ. Ментори на екипите бяха водещи ИТ-специалисти и експерти по електронно управление. Сред предизвикателствата пред екипите бяха разработването на платформа за прогнозиране на нивото на замърсяване на въздуха, решение за създаване на генеричен редактор на публични регистри, както и възможностите чрез анализ на стила да се установява авторство в юридически текстове. Организаторите на хакатона са технологичния стартъп Мадж.ио ООД и компютърната академия IT Step. Зам.-председателят на ДАЕУ Александър Йоловски подчерта, че ДАЕУ ще продължи да подкрепя смислените проекти, които могат да бъдат от полза за гражданите, за бизнеса и за самите администрации или които просто могат да ни покажат пътя към правилното решение.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България