Планински спасител: Само доброто оборудване не винаги може да ни предпази

И днес на много места в Рила и Пирин има предупреждение за лавини. Обявена е трета степен на лавинна опасност (код „оранжево”) от общо 5. Според специалисти именно тя е една от най-рисковите и крие най-много опасности за скиорите извън обработените и контролирани писти в курортите.

Венелин Петров е планински спасител в дежурния център. Той първи приема сигналите за инциденти в планината и следи снежната покривка.

„Теренната обстановка преди това, склоновете бяха със сняг, но със сравнително уплътнен, което пък сега дава възможност на навалелия при най- малкото съпротивление да се подхлъзне от терена”, обясни Венелин Петровпо БТВ.

Според него в търсенето на адреналин туристите често подценяват планината: „Това означава че при 30-50 см. сняг трета степен е опасна и не трябва хората да се успокояват от това че не е пета, трета е степента, в която най-много се случват лавинни нещастия в нашата страна”.

Атанас Уков вчера участва и двете спасителни операции. Казва, че само доброто оборудване не винаги може да ни предпази: „Добре оборудвани с раници с еърбеци, с лавинни предаватели и комплекти, но тази лавина показва, че тези неща не ни правят безсмъртни и трябва са внимаваме какво правим”.

От ПСС апелират всички туристи да не излизат във високите части на планината, както и от ски пистите.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България