Новодомци от Бургас плащат такса за обслужване на общите части

Между 50 и 60 лева месечно варира таксата за обслужване на общите части за собственици на новозакупени апартаменти.  са принуждавани да плащат такса за обслужване на общите части. С този разход се е сдобило без да иска  всяко от близо 130-тте семейства, които живеят в нов блок в бургаския комплекс „Изгрев“.

За случая алармира общественият посредник Тодор Стамболиев в ефира на БНР. Хората, закупили си имоти в новия блок до църквата „Св. Анастасий“ в кв. „Изгрев“ са подписали предварителен договор, в който са упоменати основните характеристики на апартамента. Когато си изплащат вноските и отиват при нотариус, научават, че трябва да плащат и на фирма, която да поддържа общите части, разказва Стамболиев:

"Едновременно с подписване на самия нотариален акт, се предоставя един договор за управление и поддръжка, който виждат за първи път. Този договор е подписан между инвеститора и друго дружество, в което той има сто процента участие.

Това е допустимо, само ако комплексът е от затворен път, какъвто конкретният не е, смята омбудсманът. Договорът обаче е регистриран от Агенцията по вписванията.

Таня Димчева е една от потърпевшите, тя сключва предварителен договор с фирмата инвеститор през 2015 година. В него не е записано, че става въпрос за комплекс от затворен тип и никой не я питал дали иска да плаща подобни суми всеки месец:

"Това, което получаваме е охрана на сградата, което не е поискано от нас. Има камери – 20 или 25, влиза поддръжката на сградата с охрана и с плащане на ток и асансьор.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България