Посрещнете изгрева над Анкор Ват

Най-големият религиозен монумент в света е построен през 12-ти век

Да станеш по тъмни доби, за да посрещнеш изгрева на слънцето винаги крие своето очарование и романтика. Неслучайно много древни народи са обожествявали небесното кълбо, което е превръщало тъмната и опасна нощ в ден. Безспорно едно от най-интересните преживявания в комплексът Анкор край Сием Риеп, Камбоджа и днес остава посрещането на изгрева. Затова и хиляди туристи се тълпят до религиозния храм още от 5 часа сутринта и търсят най-подходящото място през езерото с лотосите, за да посрещнат първите слънчеви лъчи. Естествено романтиката се губи заради насъбралото се множество, но все пак моментът си остава магичен.

Интересно е самото достигане до храма. Пътешествието започва по понтонен мост, който при всяка крачка в тъмницата призори ви кара да се чувствате пиян, а стотиците туристи край вас го клатят във всевъзможни посоки, така че е трудно да се движите в права линия. След това минавате в абсолютна тъмнина, следвайки единствено водачите с фенерче пред вас сред първите помещения на храма. И изведнъж се оказвате пред обвития с мистична тъмнина силует на Анкор Ват, неслучайно обявен за едно от новите 7 чудеса на света и включен в списъка на световното културно наследство на ЮНЕСКО. Магията за момент изчезва докато при вас се приближават десетки търговци, които ви предлагат кафе, вода, спрей против комари и сувенири в часовете, докато чакате изгрева. В случай, че местата край езерото вече са заети, спокойно можете да се насладите на събуждащата глътка и да почакате изгрева. Дори и слънчевите лъчи да не направят бляскаво шоу в небесата заради постоянните облаци, които като че ли пазят Анкор, усещането ше остане завинаги в сърцето ви. Гарантираме. След като слънцето изгрее, спокойно можете да продължите обиколката си и да разгледате няколкото нива на храма. За да се качите до най-горното обаче задължително трябва да сте облечен с покрити рамене и колене, независимо дали сте мъж или жена. И обвит около тялото ви шал няма да помогне и полицията няма да ви допусне до най-свещеното ниво, ако не сте спазили това правило. Този етаж на храма отваря за посетители след 7.30 сутринта. И така, денят изпълнен с приключения може да започне.

Според легендата храмът Анкор Ват, най-известният храм в комплекса с обща площ 400 кв. километра, е изграден само за една нощ с божествена намеса. Как иначе да си обясним, че това съвършено археологическо чудо е издигнато през 12 век и запазило славата си през вековете? Всъщност храмът е сторен цели 30 години и е посветен на бог Вишну. Според твърденията той е изграден като погребален монумент за владетеля Суриаравман II, приет за основател и обединител на кхмерската империя и заради предназначението си постройката е ориентирана към запад. Според изследователите за предназначението на структурата подсказват и барелефите по стените на храма. Това е най-добре запазената сграда в комплекса Анкор, която очарова заради баланса и симетрията си. Затова и е основната причина за посещаване на целия комплекс и определено най-известното място в него. Съветваме ви обаче да не пропускате да посетите колкото можете повече от съседните храмове. Но за тях по-късно.

Височината на Анкор Ват е 213 метра, а 5-те най-впечатляващи кули на последното, трето ниво на храма са така издигнати, че можете да им се насладите изцяло само от определени места. Структурата на сградата наподобява разцъфнал лотос. Храмът е заобиколен от ров, който днес се пресича по плаващ понтон. Ровът се простира на цели три километра, а структурата на Анкор Ват с централната сграда в средата символизира свещената планината Меру, която играе важна роля в хиндуиската история за небето и ада.

Храмът е толкова известен, че дори е силуетът му е включен като част от националния флаг на Камбоджа. За разлика от другите храмове в комплекса Анкор Ват никога не е бил изоставен или забравен и винаги е бил важна част и причина за национална гордост за камбоджанците. Сред най-впечатляващите елементи от храма са изобразените над 3 000 апсари или небесни нимфи. Резбите в камъка и дървото продължават по протежение на близо 800 метра и няма как да не ви оставят без дъх.

Такова монументално строителство естествено не е било лесно. Плоските блокове, от които е построен Ангкор Ват, са били изкопани от святата планина на Пном Кулен, която е отдалечена на над 50 километра от храма. Носени са по речните канали със салове. Според археолозите в градежа са участвали над 300 000 работници и 6 000 слона. Представете си при такова мащабно строителство колко време ще ви отнеме разглеждането на храма и колко е нужно за обяснението на детайлите и символите на Анкор Ват. Неслучайно са написани десетки книги, които описват подборно всеки един барелеф, статуя и резба. Но все пак една от най-големите магии си остава не дълбокия смисъл, вложен във всяка кътче на Анкор Ват, а да видиш как изгрява слънцето над най-големия религиозен комплекс в света на фона на танцуващи водни кончета и окъпани от росата розови лотоси.

Та Пром – храмът на Лара Крофт

Сред най-известните храмове е Та Пром – храмът, който джунглата си е взела обратно. Туристите не пропускат да си направят снимка на местата, които са виждали от филма “Лара Крофт:Томб Райдър”. Затова и мястото е по-известно със сцените, в които се е снимала Анджелина Джоли, а местните гидове не пропускат да съобщят този факт на туристите. Всъщност храмът е построен в средата на 12-ти век е и посветен на една друга дама – майката на краля Джайаварман VII. Магията на храма се крие във факта, че той не е разчистен от огромните корени на дървета, които са го покрили през вековете. И ако имате късмета да се разходите сам, вместо с група и гид, внезапно можете да се озовете на място без никакви туристи и да се почувствате в кожата на първите археолози и изследователи. За поддържане на храма са били нужни 79 365 души, сред които 18 главни свещеници и 615 танцьора. Сред предметите, които са принадлежали на богатия храм са били златни съдове с тегло над 500 килограма, украсени с диаманти, бисери и други скъпоценни камъни. Представете си колко впечатляващо е било това имане. За важността на мястото говори и факта, че е бил украсен с 260 статуи на богове. Интересно за храмовете на Анкор е, че въпреки че са национално и световно богатство, част от тях са частни и принадлежат на местни управници. Които съответно взимат отчисления от продадените пропуски за вход.

Твърди се, че нереставрираният храм Бенг Меалеа е именно такъв. Ако си падате откривател и искате да видите как точно са изглеждали религиозните места преди да бъдат възстановени, това е вашето място. Да се разхождаш из руините, докоснати единствено от столетията, но не и от хората, също може да бъде магично, макар и не така впечатляващо за онези, които търсят блясък и великолепие. Сред любимите на туристите и изваяният от пясъчник Банетай Срей, известен като женската цитадела и построен през 10-ти век.

Билетите са за ден, три или седмица

Плащате от 37 до 72 долара за вход

Пропуските са за време, а не за отделна сграда

За да посетите всички храмове на територията на 400-те квадратни километра на Анкор няма да ви стигнат и месеци. За да имате шанс да видите поне най-главните религиозни места, построени между 9-ти и 14-ти век са ви нужни минимум 3 дни. Но всичко зависи от интереса ви към местата, които посещавате и неуморността ви. Затова и вместо билети за всеки храм на Анкор се продават пропуски за време. С тях се сдобивате от главния вход по пътя към Анкор Ват, като всеки пропуск включва ваша снимка и време на посещение. Проверка се прави на входа на всеки отделен храм. Еднодневния пас струва 37 долара, достъпът за 3 дни – 62 долара, а седемдневния пропуск – 72 долара. Всеки от храмовете е построен в различен стил от останалите, затова при посещението следвайте максимата на Мечо Пух - “Колкото повече, толкова повече”.

Байон ви следи от 216 усмихнати лица

Терасата на слоновете е с дължина от 350 метра

Храмът Байон е украсен с барелефи, които показват ежедневието на кхмерите през 12-ти век.

Третият основен храм, който се посещава от почти всички туристи в Анкор е градът Анкор Том и сърцето му – Байон. Последният храм е най-известен с 216-те усмихнати лица, които ви следят от 54-те му кули. Според изследователите повтарящото се изображение всъщност е това на най-известният управник на кхмерската империя Джаярмарман VII, известен с голямото си его. Други твърдят, че по време на управлението на владетеля кхмерската империя е била разделена на 54 провинции и затова от толкова кули всевиждащи очи следят това, което се случва във всяка част на царството му.

Храмът е украсен и с барелефи, които включват над 11 000 фигури и сцени от ежедневието на хората през 12-ти век – от игра на шах, до обикновен ден на пазара. Дълго храмът остава скрит в джунглата, а на изследователите отнема време да разберат, че той е точно в центъра на комплекса Анкор Том заради заобикалящата го джунгла. И днес по стените му можете да срещнете любопитни маймуни, които се закачат с туристите или просто им просят храна. Гидовете не спират да предупреждават, че на пръв поглед забавните животинки могат и да са опасни и да ви наранят с острите си зъби. Така че не пропускайте добрия фотографски кадър, но имайте и едно на ум.

Сред задължителните спирки за туристите в Анкор Том е и Терасата на слоновете. Тя била използвана като платформа, от която владетелят Джаярмарман VII наблюдавал как се завръща от битки победоносната му армия. Всеки ден знатният управник изслушвал от нея и оплакванията на народа си. Мястото е наречено така заради многобройните изсечени релефи на слонове в нея. Дължината на терасата е 350 метра.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Туризъм