Председателят на ЦИК Стефка Стоева пред „Труд“: Изборният кодекс е за ремонт, вотът ще е много тежък

Забраната за социология в деня на вота само товари ЦИК с жалби - всички знаят резултатите

Защо местните избори ще са предизвикателство за съставите на Секционните избирателни комисии и кое ги определя като сложни по провеждане и трудни за обработка? Разговаряхме с председателя на Централната избирателна комисия (ЦИК) Стефка Стоева за готовността на изборните комисии по осигуряването на изборния ден. Заседанията на ЦИК се провеждат ежедневно, а само за половин година са приети над 1300 решения, като всеки ден се приемат около 20 протоколни решения.

- Госпожо Стоева този път, за разлика от Европейските избори, имахте достатъчно време като председател на ЦИК да структурирате хронограмата за местния вот - кои практики оставяте в миналото?

- Да, така е тези избори бяха насрочени на 10 юли 2019 година с Указ на президента. Това даде възможност на ЦИК да започне по-рано своята организационна работа и да приеме хронограмата за изборите още на 22 юли 2019 година. Това е първото важно решение, което комисията гласува в началото на всички видове избори, веднага след насрочването им. Хронограмите включват процедурите, действията и решенията които предстоят да се вземат от участниците в изборите към определени дати. Това решение на ЦИК зададе ритъма на изборите. До 30.08.2019 г. назначихме всичките 265 Общински избирателни комисии. Комисията заседава непрекъснато, като само за последните 6-месеца е приела над 1300 решения, а и всеки ден приема около 20 протоколни решени. Публикувани са вече предварителните списъци на избирателите и гражданите с избирателно право могат да проверят дали са вписани в тях, през Интернет страницата на ГРАО или на безплатния телефон 0800 14726. Към момента броят на избирателите е 6 227 901. Тези избори ще са много тежки, защото на 27 октомври предстоят да бъдат направени всъщност четири избора: за общински съветници, за кметове на общини, кметове на кметства, кметове на райони. За да се проведе гласуването ще са необходими по предварителни данни 19 000 000 бюлетини само за първи тур. Различните вида бюлетини ще са 2531. Силно се надявам, активността на предстоящите избори да е голяма. Убедена съм, че всички участници в предизборния процес ще спазват разпоредбите на Изборния кодекс и изискванията на добрите нрави, както наблюдаваме досега с малки изключения.

- Предизборната кампания започна и вече има недоволни кандидати, с жалби ви сезираха Мая Манолова и Волен Сидеров, има ли нарушения на Изборния кодекс и какви са правомощията на ЦИК?

- ЦИК получава жалби всеки ден и затова ние заседаваме непрекъснато. ЦИК разглежда всички жалби и сигнали за нарушения на изборния процес в съответствие с правомощията си, като срока за произнасяне е до 24 часа от тяхното постъпване. (чл. 57, ал. 1 т. 26 ИК). Комисията е колективен орган и приема своите решения с мнозинство две трети от присъстващите членове. По жалбата на г-жа Мая Манолова, срещу публикация във в.“Труд“ от 26.09.2019 г., ЦИК прие отхвърлително решение при условие на чл.53 ал.4 ИК с „8“ на „8“гласове. Решенията на ЦИК подлежат на обжалване пред ВАС и г-жа Манолова се възползва от това свое право. Съдът възприе становището на половината от членовете на комисията, че статията не е агитационен материал. ЦИК беше сезирана и по повод участието на Волен Сидеров в предаването „Референдум“ излъчено на 1 октомври 2019 г. с три жалби - от СЕМ, от г-н Ангел Джамбазки, като кандидат за кмет на Столична община от партия „ВМРО-Българско национално движение“ и от БНТ. Решението на комисията е, че установява нарушение от страна на кандидата за кмет Волен Сидеров изразяващо се в накърняване на добрите нрави, честта и доброто име на кандидатите участващи в предаването по чл.183 ал.4 ИК. С жалба до ЦИК, г-н Десислав Чуколов - началник на предизборния щаб на ПП „Атака“ поиска комисията да задължи обществената медия да допусне Волен Сидеров до участие в предаването „Панорама“ на 4 октомври 2019 г. и ЦИК отхвърли сигнала. Това решение подлежи на обжалване и Върховният административен съд е органът, който следва да се произнесе по законосъобразността на нашето решение.

- Кои ще бъдат най-големите предизвикателства пред съставите на ОИК? Преброяването на гласовете в секциите и с районни кметове или преференциите?

- До сега Общинските избирателни комисии работеха усилено по регистрацията на кандидатските листи на партии, коалиции, местни коалиции и независими кандидати, като срокът изтече на 24.09.2019 г. Регистрирани са общо 36 288 кандидатски листи. Общо 29 515 са кандидатите за общински съветници, 1254 са кандидатите за кметове на общини, 5059 са кандидатите за кметове на кметства и 460 са кандидатите за кметове на райони. Най-много са кандидатите за кмет на Столична община - 19 и на Пловдив 14. Преброяването на гласовете за партии, коалиции, местни коалиции и независими кандидати, включително и преброяването на преференциите за отделни кандидати се извършва от секционните избирателни комисии. Качеството на работа зависи в огромна степен от тяхната компетентност. Секционните комисии са гръбнакът на изборния процес, при тях се осъществява гласуването и те попълват и отчитат протоколите с изборните резултати. При добра организация се надявам да се справят добре като цяло. Разбира се проблеми ще има, както при всички избори до сега, но се надявам да са бързо решими и да не се преекспонират.

- Пред в. „Труд“ бяхте казала, че работата на комисиите ще се подобри чрез обучения - на какъв принцип ще ги проведете сега и кои бяха най-честите грешки, които колегите ви в страната допускат ?

- ЦИК предвижда обучение, с което да се подобри организацията на работа и да се повиши компетентността на членовете на изборните комисии. Идеята е по-голям брой от членовете на секционните комисии да участват в обучението, което ще се проведе от ЦИК и от Общинските избирателни комисии. Обучението ще се осъществи на няколко етапа с аудиовизиални материали, ще се попълват примерни електронни протоколи. Подготвяме два обучителни клипа. Единият ще показва стъпките какво трябва да се предприеме в изборния ден, а другият изключително подробно ще показва начина на попълване на протоколите и проверка на контролите, защото както знаете предстоят четири вида избори с четири отделни протокола. Всички членове на Общински избирателни комисии и на секционни избирателни комисии могат да се запознаят на интернет страницата на ЦИК с всички обучителни материали, методическите указания и с принципните решения на ЦИК. Непрекъснато в комисията постъпват от членове на комисии и от граждани въпроси по електронната поща, затова сме създали специална рубрика „Въпроси и отговори“. Всички тези организационни действия са насочени към правилното попълване на секционните протоколи и към точното преброяване на гласовете, включително и на преференциите. Най-честите грешки, според мен са свързани с преброяването на преференциите, но конкретни примери ще мога да ви дам когато приключат изборите.

- Какви ще са възнагражденията на броящите бюлетините?

- В план-сметката за тези избори са предвидени по-високи възнаграждения за членовете на секционните комисии. В цифрово изражение увеличението е следното - за председател на комисия -100 лв., заместник-председател/ секретар- 90 лв. и за член на комисия- 80 лв. Ще има и допълнителни възнаграждения от 15 лв. за предаване в ОИК на изборните книжа. Това са хората, които са на терен от рано сутринта в изборния ден, обичайно две денонощия не спят, освен че броят бюлетините, съставят протоколи, тяхната работа е изключително тежка. С увеличението на възнагражденията много ми се иска да привлечем повече млади, образовани и компетентни хора за членове на комисиите.

- Колко души са ангажирани с тези местни избори?

- Окончателният брой на секционните избирателни комисии е 11 659. На тази база може да се предположи, че ангажираните в изборите ще са над 80 000 души само членове на секционните избирателни комисии. Отделно от това са ангажирани служители на НСО, МВР, МОН, ДАНС, противопожарна охрана, ГРАОв МРРБ, общинската администрация, информационно обслужване, ВКП, ВАС, административните съдилища.

- Ще бъдем ли свидетели на среднощни опашки при предаването на бюлетините?

- Произвеждането едновременно на четири вида избори на някои места, плюс преференциалното гласуване за общински съветници ще е предизвикателство в работата на общинските и секционни избирателни комисии. Преброяването на гласовете за всеки отделен вид избор и попълването на секционните протоколи, а след това и отчитането на гласовете в ОИК е свързано с необходимо време за организиране и осъществяване на тези дейности. Законовата разпоредба на чл.100 ал.1 т.4 ИК предвижда секционните комисии в срок от 24 часа след края на изборния ден да извършат преброяването на гласовете и да отчетат резултатите в ОИК. На територията на Столична община ще работят над 1570 секционни избирателни комисии, това ще са най-големият брой комисии в страната. Няма как отчитането на резултатите във всички комисии да стане едновременно и изведнъж в рамките на кратък период от време. В тази връзка за първи път ЦИК прие решение, с което прие протоколите на секционните избирателни комисии в София да се предават на три обособени пункта. Надявам се, изборният ден и отчитането на резултатите да приключи, като цяло спокойно в законовите срокове и при спазване на изборното законодателство. Разбира се, че ще има напрежение и струпване на много хора, както и на недобра организация в някои ОИК, но се надявам проблемите да бъдат овладени и отстранени умело и спокойно без да се губи самообладание. Да се твърди, че няма да има нарушения е нереалистично. Само се молим те да са по-малко и по-леки.

- Вие сте юрист с голям опит - каква оценка бихте поставила на сегашния ИК?

- Сегашният Изборен кодекс не е перфектен, но знаете, че препоръките на ОССЕ и Венецианската комисия, която аз напълно споделям е да не се правят промени 6 месеца преди избори. Практиката показва, че има текстове в Изборния кодекс които имат нужда от промяна, но това може да стане от парламента след местните избори. Промените в кодекса трябва да осигурят една по спокойна и нормална среда за работа, защото една седмица между двата тура е крайно недостатъчна. Този срок трябва да се удължи поне на две седмици, както е в други страни по света. Да се назначи постоянна изборна администрация с намален състав, която да се обучи как се правят избори, защото това е един сложен и тежък процес. Във време на свърх технологии и комуникации, трябва да се помисли и за електронно гласуване, което ще привлече повече избиратели. Призовавам отново да се прецени въпроса за социологическото проучване в изборния ден, защото сега не само всички неофициално знаят от обяд междинните резултати, но и ЦИК цял ден вместо да си изпълнява правомощията, разглежда жалби и сигнали срещу медии, които нарушават законовата забрана. Това са само част от промените, които смятам, че трябва да се направят в Изборния кодекс.

- Колко време ще е необходимо за гласуване на един гражданин?

Според решение на Конституционния съд в изборния ден могат да гласуват в една секция не повече от 930 избиратели. Колко време ще гласува един избирател зависи от него, както и до колко е подготвен, когато влезе в стаята за гласуване. Разбира се ако има повече кабини и добра организация ще могат да гласуват повече избиратели.

- Извън елемента на криво разбрано сиромахомилство, че ЦИК харчи пари за кетеринг - ще успеете ли да осигурите храна, вода, напитки и елементарни условия за работа на членовете на комисията?

- ЦИК работи от 10.07.2019 г.- датата на издаване на президентския Указ за насрочване на изборите много усилено, което е нормално за изборен период. Работи се вечер до късно, работи се в почивните и празничните дни. Работят, както членовете на комисията, така и служителите от администрацията. По време на самите избори се работи денонощно, защото естеството на работа го изисква. Това е изтощителна и нервна работа. И разбира се, поради големия обем работа комисарите и служителите на ЦИК нямат време и възможност да излязат от сградата и да се нахранят. Затова по време на изборите за членове на Европейския парламент ЦИК осигури сандвичи за членовете, за служителите, за лицата които участваха в приемането на документите. Не разбирам, защо това предизвика толкова негативни коментари с което огорчи всички ангажирани с изборите. Не споделям пестенето на пари за сметка на здравето на хората. Не ми е приятно да се коментира и принизява по-подобен начин работата на ЦИК. Нека ви припомня, че заседанията на ЦИК са публични и всички граждани могат да ги гледат онлайн на сайта.

 

Нашият гост

Стефка Стоева е родена на 14 февруари 1953 г. във Велико Търново. Завършила Юридическия факултет на Софийския университет “Свети Климент Охридски” и има следдипломна специализация по Граждански процес. Била е зам.-председател на Върховния административен съд (2004-2009 г.). Член на Съвета по законодателство към 40-то Народно събрание (2008-2009 г.). Избрана за съдия в Конституционния съд от Общото събрание на съдиите от Върховния касационен съд и Върховния административен съд (2009). През март тази година парламентът избра Стефка Стоева за председател на новия състав на Централната избирателна комисия.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Интервюта