Президентът прехванат от ДАНС (обзор)

Водено е дело срещу престъпна група, пречила на проверка на КПКОНПИ срещу държавния глава

Подслушван е бил шефът на ВВС и първата дама

Прокуратурата разпространи записи на ДАНС от разговори, в които е участвал и президентът Румен Радев. Те са станали повод спецпрокуратурата да образува досъдебно производство, но то е спряно, тъй като държавният глава има имунитет. Именно това спряно дело е станало повод главният прокурор Иван Гешев да поиска от Конституционния съд тълкуване на Конституцията.

Днес президентът Радев призова главния прокурор да обясни мотивите си защо сега внася подобно питане до КС. В резултат прокуратурата изнесе част от записите, заедно с постановлението за спиране на наказателното производство.

Специалните разузнавателни средства са използвани от ДАНС за подслушване на шефа на Военно-въздушните сили генерал майор Цанко Стойков. Наблюдаващите прокурори са заключили „за висока степен на вероятност за съпричастност към престъпната дейност на лице, заемащо висша държавна длъжност – президент на Република България, като установените евентуални престъпни действия не са свързани пряко със службата му“, пише в съобщението на прокуратурата.

От постановлението за спиране делото става ясно, че то се води за деяния на група лица, които са се сговорили да вършат престъпления, чрез които се цели да се набави имотна облага. Разговорите, в които участват Радев, ген. Стойков и други военни са за водената от КПКОНПИ проверка за конфликт на интереси на Румен Радев като шеф на ВВС. Сигналите за него са, че е купил апартамент на занижени цени в София, че е назначил Десислава Генчева за говорител на ВВС, която по-късно става негова съпруга, а службата е плащала квартирата й в Граф Игнатиево.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право