Президентът Радев: Ако искаме децата ни да растат в страна на знанието и просветата, трябва да сме непримирими към невежеството

Снимки Пламен Стоименов

Ако искаме децата ни да растат в страна на знанието и просветата, трябва да сме непримирими към невежеството. Това каза държавният глава Румен Радев в словото си на тържеството пред Националната библиотека "Св.св. Кирил и Методий" по повод на Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост - 24 май.

По думите на президента първата стъпка в борбата с невежеството е правописът. Правописът е първият урок по демокрация, защото в него всяка буква, всеки символ има свой смисъл и място, а голямата буква е само първа сред равни, посочи Румен Радев. "Следващата стъпка е речникът. Когато думите изпадат в забрава, с тях си отива и част от света. С думите погива и смисълът. Днес оплакваме свободата на словото. Но за да постигнем свобода, първо трябва да владеем словото", каза държавният глава.

На тържественото честване пред Националната библиотека присъстваха министърът на образованието и науката Красимир Вълчев, столичният кмет Йорданка Фандъкова, председателят на БАН академик Юлиан Ревалски, ректорът на Софийския университет "Св. Климент Охридски" Анастас Герджиков, учени, преподаватели, общественици, учители, ученици и стотици граждани.

Честването започна с тържествен водосвет. Беше прочетено приветствие за празника от Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България