Президентът Румен Радев пред паметника на Светите братя: Правописът е първият урок по демокрация

Жан Клод Юнкер с послание в туитър на български език

Ако искаме децата ни да растат в страна на знанието и просветата, трябва да сме непримирими към невежеството. Това послание отправи държавният глава Румен Радев в словото си на тържеството пред Националната библиотека “Св.св. Кирил и Методий” по повод на Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост - 24 май. По думите на президента Румен Радев първата стъпка в борбата с невежеството е правописът. Правописът е първият урок по демокрация, защото в него всяка буква, всеки символ има свой смисъл и място, а голямата буква е само първа сред равни, посочи Румен Радев. “Следващата стъпка е речникът. Когато думите изпадат в забрава, с тях си отива и част от света. С думите погива и смисълът. Днес оплакваме свободата на словото. Но за да постигнем свобода, първо трябва да владеем словото”, каза още държавният глава.

На тържественото честване пред Националната библиотека присъстваха министърът на образованието и науката Красимир Вълчев, столичният кмет Йорданка Фандъкова, председателят на БАН академик Юлиан Ревалски, ректорът на Софийския университет “Св. Климент Охридски” Анастас Герджиков, учени, преподаватели, общественици, учители, ученици и стотици граждани. Честването започна с тържествен водосвет. Беше прочетено приветствие за празника от Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит, който отправи благословение към българския народ и православието. Стотици ученици, столичани и гости на София се стекоха на тържеството пред Националната библиотека.

Междувременно в Туитър председателят на Европейската комисия Жан Клод Юнкер публикува поздрав по случай деня на българската просвета и култура на български език. “Килирицата е част от културата на Европа и света. “Историята на светите братя Кирил и Методий показва колко дълбоко са вкоренени европейските ценности в българската идентичност”, посочи в посланието си Жан Клод Юнкер.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България