Президентът: Ценим високо ролята на Бигорския манастир за укрепване на приятелството между България и Македония

Румен Радев разговаря с македонския архиепископ Стефан. Снимка: President.bg

За мен е изключителни вълнение да бъда във вашата Света обител. България високо цени ролята на Бигорския манастир, както в миналото, така и в настоящето за укрепване на нашето доверие и приятелство. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към отците в Бигорския манастир, където днес беше на посещение, съобщиха от прессекретатриата на държавния глава.

За първи път чуждестранен държавен глава посещава Бигорския манастир „Свети Йоан Предтеча“ от създаването на манастира преди хиляда години.

Президентът изрече думи на благодарност за топлото братско посрещане в Светата обител и увери, че ще работи за духовното единство на хората от двете страни на границата на България и Република Македония. “Уверявам ви, че си тръгвам от тук и с чувство на дълг да работим така, че да имаме още по-голямо доверие и още по-голямо приятелство, да си бъдем още по-близки”, каза още Румен Радев.

“Днешното посещение на хилядолетната обител от държавния глава на братска България не е случайно и е изключително важно за нас. То ни дава непречупима вяра в духовното сродство между двата народа и е съвършен израз на родолюбието”, заяви игумен Партений по време на службата в манастира.

Българският държавен глава беше посрещнат в Бигорския манастир от игумен Партений. На официалното си посещение в Република Македония Румен Радев е придружаван от Н. Впр. Пловдивския митрополит Николай и Н. Впр. Старозагорския митрополит Киприан.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България